Sportovi na vodi

Šest bivših plivačica podnijelo tužbe zbog seksualnog zlostavljanja

Šest bivših plivačica podnijelo tužbe zbog seksualnog zlostavljanja
Foto: Wikimedia | Šest bivših plivačica podnijelo tužbe zbog seksualnog zlostavljanja

Šest bivših američkih plivačica podnijelo je građanske tužbe protiv Američkog plivačkog saveza jer ih nije zaštitio od seksualnog zlostavljanja trojice trenera osamdesetih godina prošlog vijeka.One tvdre da se zlostavljanje moglo spriječiti i da im je ostavilo trajne posljedice.

Debra Grodenski, Suzet Moran i Trejsi Palmero i još tri žene, koje su ostale anonimne, ovog mjeseca su podnijele tri tužbe protiv Saveza jer ih nije zaštitio od zlostavljanja bivšeg trenera američke reprezentacije Miča Ajvija, bivšeg direktora reprezentacije Evereta Učijame i bivšeg trenera Endrijua Kinga.

One tvrde da je Savez bio svjestan šta se dešava, ali da su čelnici Saveza odbili da riješe problem i tako spriječe još desetine slučajeva seksualnog zlostavljanja.

"Moje seksualno zlostavljanje je 100 odsto bilo moguće spriječiti. Vjerujem da bi moj životni put bio drastično drugačiji da američko plivanje nije spriječio seksualno zlostavljanje", rekla je Debra Grodenski (51) u srijedu tokom online konferencije za novinare, a prenio “Washington Post”.

Ona je rekla da ju je King zlostavljao u dobi od 11 do 16 godina, kad je bila plivačica u Kaliforniji, te da je imala 16 godina kada ju je tada 37-godišnji King pitao da se vjenčaju.

Grodenski je napustila sport, a kaže da je zlostavljanje ostavilo posljedice i da godinama pati od depresije.

Moranova je, takođe, istakla da je godinama patila od depresije i da još ima traume koje će je pratiti dok je živa. Ona je istakla da ju je King trenirao kada je imala 12 godina, a da ju je Ajvi zlostavljao. Sa 17 godina je zatrudnjela, zbog čega je nekoliko mjeseci prije Olimpijskih igara 1984. morala obaviti abortus.

Palmerova je izjavila da ju je Učijama počeo zlostavljati kada je imala 14 godina, a da ostali treneri u timu nisu ništa učinili iako su znali za to.

Deset godina kasnije prijavila ga je izvršnom direktoru direktoru Saveza Čaku Vilgusu. Učijama je, navodno, priznao zlostavljanje i dao ostavku.

“Trebalo mi je otprilike 15 godina da shvatim da sam žrtva seksualnog zlostavljanja. Podnosim tužbu jer želim da vidim trajnu promjenu u američkom plivanju”, rekla je Palmerova (46).

Američki mediji prenose da je Ajvi 1993. dobio otkaz kada su se pojavile optužbe za zlostavljanje, dok je King osuđen na 40 godina zatvora za ukupno 20 optužbi za zlostavljanje djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije