Sportovi na vodi

Usvojena nova pravila u vaterpolu

Usvojena nova pravila u vaterpolu
Foto: Ilustracija | Usvojena nova pravila u vaterpolu

Danas je održan vanredni kongres Međunarodne organizacije vodenih sportova (FINA) u kineskom gradu Hangzhou, a u skladu s očekivanjima usvojene su izmjene pravila vaterpolo igre.

Gotovo jednoglasno podržane su izmjene pravila vaterpolo igre nakon što je prikupljen 161 glas za, uz 6 protiv i 2 suzdržana. O izmjenama određenih pravila u vaterpolu priča se već najmanje godinu dana, obavljen je cijeli niz skupova i seminara širom svijeta, a odigrane su i neke utakmice, odnosno turniri, s primjenom predloženih, a od utorka, usvojenih pravila.

Evo šta će se promijeniti u vaterpolo igri:

-nakon kornera i isključenja igrača ekipe koja se brani, vrijeme novog napada (tzv. drugi napad) je smanjeno na 20 sekundi, a ne kao dosad 30 sekundi.

-unutar šest metara od gola, svaki prekršaj s leđa nad napadačem koji ima loptu i kreće se prema protivničkom golu, te pokušava šutirati, biće kažnjen petercem.

-slobodan udarac ili izvođenje lopte će se izvoditi s mjesta gdje je lopta, osim ako je prekršaj napravljen unutar 2 metra udaljenosti od gola

-moguće je postizanje gola derektnim šutem iz slobodnog udarca izvan šest metara.

-izvođač kornera može postići gol direktnim šutem iz ugla ili plivanjem iz kornera i šutom, dok je dosad loptu morao dodati saigraču.

-moguće su tzv. leteće zamjene igrače do linije sredine bazena, a dosad je to moguće samo iz tzv. kućice na gol-crti, u korneru.

-svaka ekipa ima pravo na po 2 time-auta tokom susreta, a timovi odnosno klupe će biti opremljene tasterom kojim označavaju zapisničkom stolu da žele minutu odmora.

-golman može krenuti i u napad odnosno smije preplivati u drugi dio bazena.

-pauza između 2. i 3. četvrtine je skraćena s 5 minuta na 3 minute

-sudij će biti opremljeni audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) radi međusobno olakšane komunikacije.

-uvodi se upotreba VMS (Video Monitoring System - video nadgledanje sistem) za utvrđivanje je li lopta prešla gol-crtu, te je li počinjen izrazito grub prekršaj koji se sankcioniše isključenjem.

"Vjerujem da ćemo ovim izmjenama omogućiti da vaterpolo bude još atraktivniji za djecu i mlade diljem svijeta koji žele baviti ovim sportom. Takođe, nastojaćemo ga učiniti i medijski zanimljivijim, kao i za sve oblike digitalnih medija i sve navijače koji tako prate vaterpolo, gledaju vaterpolske utakmice", rekao je poslije usvajanja izmjena pravila Hulio Maljone, predsjednik FINA.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije