Sportovi na vodi

Vaterpolo spektakl: Iz Banjaluke se vidi Liga šampiona

Vaterpolo spektakl: Iz Banjaluke se vidi Liga šampiona
Foto: Ilustracija | Vaterpolo spektakl u gradu na Vrbasu: Iz Banjaluke se vidi Liga šampiona

Banjaluka će od danas pa sve do nedjelje biti poprište borbi za plasman u vaterpolo Ligu šampiona pošto će se na Gradskom olimpijskom bazenu (GOB) održati turnir prve runde kvalifikacija. Ovo je po mnogo čemu najveći sportski događaj ne samo u gradu na Vrbasu, a domaćin je VK Banjaluka.

Prvi put u istoriji prvak bh. će se boriti za plasman u Ligu šampiona, a pred vaterpolistima Banjaluke je vrlo težak zadatak jer će za protivnike imati OSC Budimpešta iz Mađarske, CN Terasa iz Španije, Sintez Kazanj iz Rusije i CF Portuense iz Portugala. Dvije prvoplasirane ekipe će izboriti plasman za drugu rundu kvalifikacija.

"Ovo je po mnogo čemu najveći događaj ne samo u Banjaluci, nego i u RS i BiH. Rijetko se dešava da neki klub u BiH bude domaćin kvalifikacija za elitno takmičenje i nadam se da će to još nekome poći za rukom. Naš cilj je popularizacija ovog sporta i čast nam je učestvovati", rekao je Slobodan Grahovac, predsjednik i trener Banjalučana, koji je zatim nastavio:

"Što se tiče rezultatskog cilja, razlika u kvalitetu između nas i ostalih ekipa je velika. Portugalci i mi smo jedine amaterske ekipe koje učestvuju u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Svaki naš gol i dobra akcija će biti veliki uspjeh."

Grahovac je posebno zahvalio gradu Banjaluka i gradonačelniku Igoru Radojičiću, koji su jedni od sponzora turnira. Zahvalio Ministarstvu porodice, omladine i sporta u Vladi RS, "M:telu" i ostalim sponzorima bez kojih bi, kako je rekao, organizacija ovako zahtjevnog turnira bila mnogo teža. Ulaz na sve mečeve turnira je besplatan.

Dragan Jaćimović, pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS, istakao je da je ovo veliki događaj ne samo za Banjaluku, te da će svi koji vole vaterpolo moći da uživaju u sjajnim mečevima vrhunskih ekipa.

"Još uvijek nismo svjesni kako veliki događaj je došao u Banjaluku i Ministarstvo je znalo da prepozna njegov značaj. Pomogli smo organizaciju sa 10.000 KM i siguran sam da će svi moći da uživaju u sjajnim mečevima", izjavio je Jaćimović.

Jedna od ekipa koje će pokušati da dođu do drugog mjesta koje vodi u dalje kvalifikacije za Ligu šampiona je španska CN Terasa. Trener ekipe Didak Kovaćo istakao je da su protivnici veoma teški, ali da se ne predaje unaprijed.

"Prije svega hvala svima u Banjaluci koji su učinili sve da se osjećamo što prijatnije. Što se tiče turnira, očekuju nas veoma teške utakmice protiv jakih rivala, ali nadamo se najboljem. Mlada smo ekipa, ali obećavamo borbu u bazenu", jasan je Kovaćo.

Osim Grupe A, koja se igra u Banjaluci, igraju se još dva kvalifikaciona turnira, i to Grupa B u francuskom Strazburu i Grupa C u izraelskom Tel Avivu.

Raspored

14. septembar

18.30 Banjaluka - Sintez Kazanj

20.15 Portuense - Budimpešta

15. septembar:

9.30 Sintez Kazanj - Portuense

11.10 Terasa - Budimpešta

18.30 Portuense - Terasa

20.15 Budimpešta - Banjaluka

16. septembar:

18.30 Banjaluka - Portuense

20.15 Terasa - Sintez Kazanj

17. septembar:

9.30 Banjaluka - Terasa

11.10 Budimpešta - Sintez Kazanj.

4.500 evra je iznos kotizacije koju je platio VK Banjaluka kako bi bio domaćin

10.000 KM dalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi RS kako bi pomoglo organizaciju turnira

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije