Sportovi na vodi

Veliki uspjeh: Lana Pudar osvojila bronzu na SP u malim bazenima

Veliki uspjeh: Lana Pudar osvojila bronzu na SP u malim bazenima
Foto: Instagram | Lana Pudar osvojila bronzanu medalju na SP u malim bazenima

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar osvojila je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima (25 m) u Abu Dabiju.

Ovo je prva istorijska medalja za bh. plivanje, a donijela ju je u petak petnaestogodišnja Mostarka u finalnoj trci na 200 metara delfin/leptir, isplivavši vrijeme 2.04,88 minuta. Zlato je pripalo Jufei Šang iz Kine (2.03,01), a srebro Amerikanki Šarlot Huk (2.04,35).

Lana je u odlučujućoj trci pokazala zašto joj je delfin stil najjače oružje. Najmlađa finalistkinja u trci na 200 metara je tokom plivanja vodila žestoku bitku s Ruskinjama Svetlanom Čimrovom (2.05,65) i Anastasijom Markovom (2.06,29) ali je zahvaljujući fantastičnom finišu kao treća stigla do cilja.

U istoriju bh. plivanje već se bila upisala tokom kvalifikacija, kada je sa vremenom 2.06,07 minuta izborila prvo finale na svjetskim prvenstvima. Članica Kluba vodenih sportova je ove godine postigla fantastične rezultate.

Godina iz snova počela je tako što je u Beogradu isplivala A normu za Olimpijske igre, postavivši u tom trenutku jedno od najboljih vremena na svijetu na 100 metara leptir stilom. Kao najmlađa bh. takmičarka na OI u Tokiju zauzela je 19 mjesto. Na juniorskom prvenstvu Evrope u Rimu postala je prvakinja na 100 metara leptir stilom, a okitila se još srebrom na 50 i 200 metara takođe leptir stilom.

U istom ritmu je nastavila u Kazanju, gdje je osvojila prvu medalju u istoriji za BiH na takmičenju Svjetskog kupa. Okitila se bronzom na 100 metara delfin. Zatim je ostvarila dva plasmana u finale EP u malim bazenima 200 m i 100 m delfin.

Lanu na SP još očekuju nastupi u trkama na 50 m  i 100 m delfin, a BiH u Abu Dabiju ima još tri predstavnika. Iman Avdić je već nastupila u kvalifikacijama na 400 metara mješovito, zauzevši 27. poziciju, a očekuju je nastupi i na 200 m mješovito i 400 m slobodno. Preostala dva predstavnika su Emir Muratović (50 m leptir, 50 m slobodno, 100 m slobodno) i Nikola Bjelajac (50 m leptir, 100 m leptir i 200 m leptir).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije