Sportovi na vodi

Zatvaranjem bazena plivačima ugrožene pripreme za takmičenja

Zatvaranjem bazena plivačima ugrožene pripreme za takmičenja
Foto: N.N. | Zatvaranjem bazena plivačima ugrožene pripreme za takmičenja

Plivanje nije kupanje, olimpijski bazeni nisu spa centri, nego mjesta na kojima se pripremaju i stvaraju vrhunski sportisti za najveća dostignuća na olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, poručuju iz plivačkih klubova iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara.

Nezadovoljni su novim odlukama kriznih štabova kojima je zabranjen rad bazenima, uključujući dva olimpijska u Sarajevu i Banjaluci, a samim tim je i obustavljen ili ugrožen trenažni proces i onim najboljim plivačima BiH, među kojima su Jovan Lekić, Lana Pudar i paraplivač Nermin Mamić.

"Ne mogu nas staviti u isti koš sa toboganima, džakuzijem i spa centrima za rekreaciju. Plivanje je vrhunski sport, nije zabava. Donijeli su odluku bez konsultacija sa strukom. Nermin Memić reprezentativac, rekorder, najbolji sportista u 2018. godini, učesnik Mediteranskih igara i prošlog Evropskog prvenstva u Dablinu te prvi paraplivač iz BiH sa isplivanom A normom, od 16. do 22. maja treba da nastupi na Evropskom prvenstvu u Madeiri. Kompletna njegova forma je ugrožena i dovedena u pitanje", kazao je Amel Kapo, trener Plivačkog kluba Spid i selektor paraplivačke reprezentacije BiH.

Iz plivačkih kolektiva u BiH ističu da u potpunosti podržavaju borbu protiv pandemije virusa korona te da je zdravlje stanovništva na prvom mjestu, ali i ukazuju na nelogičnosti, posebno u dijelu odluke u kojoj se navodi da će profesionalni sportisti koji se takmiče moći trenirati u dvoranama.

Nikola Bjelajac i Emir Muratović, kandidati za Olimpijske igre, te David Vučić, vlasnik B seniorska savezne norme, koji se sprema za Svjetsko juniorsko prvenstvo u maju u Budimpešti, članovi su Plivačkog kluba Olimp iz Banjaluke, a na ljeto ih čeka i EP u Rimu.

"Ovom odlukom plivanje je potpuno hendikepirano u odnosu na druge sportove. Plivanje zahtijeva distancu između takmičara, a treneri su udaljeni desetak i više metara. Zašto drugi sportovi imaju privilegiju u odnosu na plivanje i vaterpolo? Apsurdno je da rade sportske dvorane, ali ne bazeni. Ako uzimamo iskustva iz regiona, prepišite ih u kompletu i dopustite plivačima (takmičarima) da obavljaju trenažni proces. Prostora, vremena i mjesta za distancu ima i više nego dovoljno", kaže Miodrag Čeko, šef stručnog štaba PK Olimp.

Dodaje da se rezultat Lane Pudar ne može porediti sa nijednim iz bilo kojeg drugog sporta u BiH. Nedavno je u Beogradu vremenom 57:37 isplivala A normu za Olimpijske igre u Tokiju, dok svjetski rekord Šveđanke Sara Sjostrom iznosi 55:48 sekundi. Članica Kluba vodenih sportova Orka iz Mostara djelimično je u privilegovanom položaju u odnosu na kolege iz ostatka BiH, jer u gradu na Neretvi bazeni još nisu zatvoreni. Međutim, u Mostaru nema olimpijskog bazena, pa godinama dio treninga obavljala u Banjaluci i Sarajevu.

"Ovo je nonsens i ja ovo ne mogu da razumijem. Mi smo morali promijeniti plan priprema, jer smo za pet dana planirali otići na dvije sedmice u Banjaluku. Sada tražimo rješenje u inostranstvu, a samo čekamo kada će i nas zatvoriti. Razumijem da se bazeni zatvore za građanstvo i školu plivanja, ali onemogućiti profesionalnim plivačima da plivaju, a svim drugim sportistima omogućiti treninge je na granici ludila i krivičnih prijava. Ovo je čista diskriminacija. Znači li to da je onemogućeno i rehabilitacijsko plivanje za osobe kojima je zdravlje ugroženo", pita se Damir Đedović, predsjednik KVS Orka.

Plivali u plasteniku

Iman Avdić, jedna od najboljih mladih plivačica u regionu i šire, dospjela je u žižu svjetske javnosti prošle godine u ovo doba kada je trenirala u improvizovanom plastičnom bazenu dužine svega nekoliko metara i ispod plastenika u bašti kuće pritom zavezana za stub. Snalazili su se vrhunski plivači prošle godine i na raznim jezerima obučeni u zaštitna odjela za hladnoću.

"Jednom smo preživjeli iživljavanje nad nama, drugi put ne znam. Kada je trenirala zavezana kao pas, svi su nam se divili, umjesto da je to bila poruka da se više nikad ne ponovi tako nešto", ističe Evelin Avdić, trener članice PK Sport Time iz Sarajeva.

Remont na "Otoci"

Iz JP Olimpijski bazen "Otoka" u utorak su nakon zaključaka Vlade Kantona Sarajevo saopštili da privremeno obustavljaju pružanje usluga od 24. marta. Juče su saopštenje na zvaničnoj stranici korigovali dodavši da će ovaj period iskoristiti za organizaciju redovnog godišnjeg remonta tehničko-tehnoloških postrojenja objekta.

Iz klubova podsjećaju nadležne da i pored remonta na Otoci i dalje ima načina da im se omogući trenažni proces na 25 metarskim bazenima u Vogošći i hotelu "Holivud".

Četvoro sa B normom

Iz klubova naglašavaju da je bh. plivanje godinama u ekspanziji. Trenutno četvoro plivača ima isplivanu B normu za Olimpijske igre.

Najbliži tom cilju je takmičar PK 22. april iz Banjaluke Jovan Lekić, koji će pripreme nastaviti u Novom Sadu. B normu imaju još Mihajlo Čeprkalo, Amina Kajtaz i Emir Muratović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije