Tenis

Andreesku u finalu US opena, Kanada slavi

Andreesku u finalu US opena, Kanada slavi
Foto: Tanjug/AP | Andreesku u finalu US opena

Kanađanka Bjanka Andreesku igraće u subotu 7. septembra za svoju prvu Grend slem titulu u karijeri.

Ona je u polufinalu poslije velike borbe bila bolja od Belinde Benčić iz Švajcarske, 7:6 (3), 7:5.

Tako je Bjanka, koja je na turniru 15. nosilac, nastavila sezonu iz snova. Poslije titula u Njuport biču i Indijan Velsu, te nedavno na Rodžers kupu u Kanadi, sada je i u prvom velikom finalu na Grend slemu.

Ona je 19. jula napunila 19 godina, u velikom je usponu i kako stvari stoje, nikog ne treba da iznenadi ako ova djevojka u dogledno vrijeme bude čak i na samom vrhu WTA liste.

U meču sa Benčićevom, koja ima 22 godine i deluje znatno iskusnije, jer je počela da nastupa kao profesionalac kao tinejdžerka, nije bilo nimalo lako.

Prva polovina početnog seta bila je neizvjesna, posebno četvrti i šesti gem u kojim je Bjanka spašavala čak pet brejkl lopti. Benčićeva je na 5:4 imala i set loptu na servis Andreesku, ali nije uspjela da je iskoristi i to joj se osvetilo.

U taj-brejku, Kanađanka je povela sa 5:0 poslije čega nije bilo povratka za Benčićevu.

Ipak, teniserka iz Švajcarske je prva stigla do brejka u drugom setu, vodila je sa 3:1, da bi onda usledila četiri uzastopna gema u kojim su viđeni brejkovi. Belinda je imala 5:2, ali onda je doživijela ogroman pad, Andreesku je nanizala pet gemova zaredom i plasirala se u finale.

Kada se ima u vidu da je ova djevojka prošle godine zaustavljena u prvom kolu kvalifikacija, a da je poslije prvog takmičenja u glavnom žrebu već u finalu, sve je apsolutno jasno.

"Ne pitajte me kako sam došla do ovog rezultata, ne znam šta da kažem. Možda se sav taj naporan rad isplatio. Da mi je neko rekao da ću igrati u finalu prije samo nekoliko nedjelja, rekla bih mu da je lud", priznala je Andeesku.

Ipak, negdje je poslije niza nevolja moralo i da joj krene.

"Sve je počelo u Ouklendu, nastavila sam sa dobrim igrama u Indijan Velsu. To mi je bila tačka preokreta u ovoj sezoni. Sada, evo sa Serenom u finalu. Ne znam, možda sanjam. Igrati sa njim u finalu US Opena, potpuno luda stvar", dodala je Bjanka.

Serena joj je predala finale na Rodžers kupu početkom prvog seta.

"Znam kako joj je bilo. Nikada nije lako da predate meč. Rekla sam joj da ne brine, da će se vratiti, da je opet u finalima. Jedva čekam da se susretnemo", zaključila je Andreesku.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije