Tenis

Australijan open se mijenja, različita pravila na svim Grend slemovima

Australijan open se mijenja, različita pravila na svim Grend slemovima
Foto: Ilustracija | Australijan open se mijenja, različita pravila na svim Grend slemovima

Jedan od najvećih teniskih turnira Australijan open uskoro će promijeniti pravila koja se odnose na završnicu petog seta tog Grend slema.

Čelnici turnira u Melburnu su riješili da krenu stopama Vimbldona, koji je ranije ove godine uveo taj-brejk u petom setu pri rezultatu 12:12 u gemovima.

Australijan open je takođe promijenio pravilo o petom setu, ali ne na način na koji su to uradili ljudi iz Engleske, već malo drugačije.

Naime, u narednom periodu će se u petom setu AO igrati super taj-brejk pri rezultatu 6:6, što znači da se tada neće igrati običan taj-brejk do sedam poena, već onaj do deset.

Tu vrstu taj-brejka već imamo prilike da vidimo na nekim turnirima u konkurenciji dublova, gdje teniseri cijeli posljednji, treći set igraju u vidu super taj-brejka.

Ovakva promjena u Australiji moguća je već od naredne sezone, na turniru koji počinje 14. januara, ali takva informacija još nije zvanična. Takođe je moguće da se ovo pravilo odloži na godinu dana, a da 2019. bude testirano u nekim manje važnim konkurencijama.

Ovom promjenom, kao i odlukom Vimbldona, teniski svijet će uskoro imati različita pravila za odlučujuće setove na svim Grend slemovima – na Australijan openu će se igrati super taj-brejk na 6:6, na Vimbldonu običan taj-brejk na 12:12, na Rolan Garosu neće postojati taj-brejk, dok će US open zadržati običan taj-brejk, na 6:6 u gemovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije