Tenis

Bez Đokovića u Dejvis kupu nema ni vajld karte

Bez Đokovića u Dejvis kupu nema ni vajld karte
Foto: Tanjug/AP | Bez Đokovića u Dejvis kupu nema ni vajld karte

Mnoge je iznenadila činjenica da Srbija nije dobila vajld kard za završnicu Dejvis kupa u narednoj godini, pa će morati da igra u prvom kolu početkom februara, ali takva odluka Međunarodne teniske federacije prilično je logična.

Zašto? Zato što su veoma male šanse da Novak Đoković narednog septembra zaigra u grupnoj fazi ovog takmičenja, a ostali iz reprezentacije Srbije nemaju još uvek takav kvalitet da bi prečicom stigli do završnice.

"Ne znam, meni je uvek najveće zadovoljstvo i čast igrati za svoju zemlju. Daleko je sledeća godina", odgovorio je Nole, poslije poraza reprezentacije u polufinalu protiv Italije, o tome da li će dogodine učestovati u Dejvis kupu.

Djelovao je umorno, ali nisu umor i razočaranje poslije eliminacije od "Azura" bili razlog za ovakav odgovor, za Novakovu neodlučnost kada su u pitanju reprezentativni planovi u 2024.

Negdje drugdje je tajna ovakvog odgovora – na Olimpijskim igrama u Parizu narednog ljeta. Ako sve bude po planu, za Đokovića neće dogodine biti odmora od sezone na šljaci do kraja Ju-Es opena. Drugim riječima, od aprila do sredine septembra.

A kada se zna da je grupna faza Dejvis kupa odmah poslije njujorškog gren slema, onda je sasvim logično da najbolji teniser svih vremena potraži odmor baš u tom periodu.

Neko će reči da je Nole ove godine igrao u Valensiji poslije trijumfa na Flašing Medouzu. Ali sada nije bilo Olimpijade, ovog ljeta je mogao da se odmori između Vimbldona i američkih turnira.

Dogodine će raspored biti najgori u njegovoj karijeri, jer će se OI održati na šljaci Rolan Garosa, manje od dvije nedjelje poslije finala Vimbldona. Koliko je teško u tako kratkom roku preći sa trave na šljaku, nije teško pretpostaviti. Prava teniska nemoguća misija. Pogotovo ako imate 37 godina.

Ako srpska reprezentacija preskoči tu grupnu fazu, onda bi Nole mogao da se priključi u završnici u Malagi, jer će ovaj španski grad ponovo biti domaćin.

I pitanje, zašto je Velika Britanija dobila vajld kard iako nema nijednog velikog asa (Endi Mari je mnogo bliže penziji nego takvom statusu), ima logičan odgovor. Britanci će biti domaćini jednog od četiri turnira grupne faze a to ne bi imalo logike ako se ne plasiraju. Zato su dobili ovu pozivnicu, samo treba da odrede grad. Gotovo je sigurno da će se turnir ponovo igrati u Mančesteru, mada je prošle godine Glazgov bio domaćin.

Za ITF je itekako važno da na vrijeme, skoro godinu dana ranije, imaju sigurnog domaćina koji pritom nudi odličnu finansijsku garanciju. Zato su Britanci dobili ovaj poklon. Isto važi i za Španiju, s tim što oni imaju mnogo kvalitetniju selekciju, a i domaćini su završnog turnira.

Već je poznato da će se grupna faza ponovo igrati u Valensiji, kao i u Bolonji. Italija kao branilac titule, takođe ne mora da igra u februaru i biće domaćin jedne od grupa. Ni finalista Australija ne mora da igra, kandidovaće se da ugosti četvrtu grupu, ali sa obzirom na udaljenost ove zemlje, male su šanse da dobiju pozitivan odgovor.

Domaćin četvrtog turnira grupne faze biće određen tek kada za završi kvalifikaciona runda. Naravno, biće to zemlja koja se plasira i ponudi najbolje uslove. Domaćinstvo se u velikoj mjeri odlučuje na osnovu finansijskih ponuda, nagradni fond je veliki i zato je ovaj faktor presudan.

S druge strane, ima i jedna dobra vijest. Srbija će poslije šest godina igrati kod kuće. Od duela protiv Indije 2018. u Kraljevu, reprezentacija nije bila domaćin. Protivnik će početkom februara biti Slovačka, u kojoj u ovom trenutku nema nijednog tenisera iz prvih 100 na svijetu, tako da bi to trebalo da bude ipak lak zadatak za Orlove, čak i bez Đokovića.

Ovaj duel se igra odmah poslije Australijskog opena, tako da Novaka ne treba očekivati u njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije