Tenis

BiH ima nosioca na grend slemu

BiH ima nosioca na grend slemu
Foto: Tanjug | BiH ima nosioca na grend slemu

Damir Džumhur je od juče 31. teniser svijeta, što mu je najbolji plasman u karijeri, ali to nije jedino zadovoljstvo za jednog od najboljih bh. sportista. Naime, Džumhur u finišu sezone iz snova razmišlja o Australijen openu, gdje bi trebalo da bude među 32 nosioca.

On je u nedjelju osvojio drugu ATP titulu u karijeri, a trijumf u Moskvi (ATP 250 turnir) donio mu je napredak za sedam mjesta na ATP rang-listi, na kojoj ima 1.411 bodova.

"Presretan sam što sam uspio da osvojim drugu titulu i vjerovatno ću godinu završiti među prva 32 igrača. To znači da ću biti nosilac na prvom grend slem turniru sezone Australijen openu (počinje 15. januara), tako da mi je titula iz Moskve mnogo vrijedna i možda je ovo najbolji mogući završetak sezone", rekao je Džumhur, koji je u nedjelju nakon finala singla, igrao i finale dubla, ali nije uspio da osvoji titulu.

Za uspješne, nema odmora, pa će već ove sedmice igrati na turniru u Beču, a postoji mogućnost da zaigra na još jednom turniru do kraja sezone.

"Bez obzira na rezultate, presretan sam i ponosan na sve što se desilo na kraju sezone", istakao je bh. teniser, koji će danas ili sutra u prvom kolu ATP 500 turnira u Beču igrati sa Litvancem Rikardasom Berankisom, kojeg je pobijedio u finalu Kupa Kremlja u Moskvi.

Istakao je da je iza njega posebna sedmica i da je nevjerovatno da je uspio da od pet mečeva četiri dobije u tri seta. Na putu ka tituli prije Berankisa "padali" su Tomas Fabiano, Juki Bambri, Andreas Sepi, te Mirza Bašić u polufinalu.

"Išao sam meč po meč, nisam ni pomišljao na titulu, ali ona je došla kao plod mnogo rada i truda. Osvojio sam drugu titulu, drugi put u Rusiji i vjerovatno ima nešto posebno što me veže za teniske terene u toj zemlji", rekao je Džumhur.

Prethodnu titulu osvojio je u septembru u Sankt Peterburgu gdje je pobijedio Fabija Fonjinija, a taj uspjeh samo je nastavak odličnih rezultata pošto je prethodno igrao treće kolo njujorškog grend slema - US opena, finale u Vinston Sejlemu (ATP 250), finale na čelendžeru u Santo Domingu, polufinale  u Los Kabosu (ATP 250)...

Posljednjih mjeseci je mnogo puta igrao mečeve na tri dobijena seta, a kako je istakao samo prošle sedmice četiri.

"Prošle sedmice sam uspio sve da ih dobijem. Nema posebne tajne osim što pokušam biti miran u bitnim momentima i dati maksimum u tim trenucima i nekako je sve došlo na svoje mjesto. Svi ti dobici u tri seta donijeli su veliku razliku i u poenima i u renkingu, ali nekada je veliki faktor i sreća. Imao sam malo sreće, a sreća, koja mora da dođe, uvijek prati hrabre", izjavio je Džumhur.

Hrabro igra još jedan bh. teniser, Mirza Bašić, i bilježi sve bolje rezultate. Zahvaljujući uspjehu u Moskvi on je napredovao na ATP rang-listi 51 poziciju i sada je 158. sa 343 boda. Na listi su od bh. tenisera još Aldin Šetkić (172. mjesto, pao sedam pozicija, 308 bodova), Tomislav Brkić (26, - 8, 189, Nerman Fatić (727, - 10, 29) i Darko Bojanović koji bilježi plasman karijere na 1330. poziciji (+ 12, 4).

ATP rang-lista

1. (1) Rafael Nadal         10.465

2. (2) Rodžer Federer      8.505

3. (3) Endi Mari             5.290

4. (4) Marin Čilić  4.505

5. (5) Aleksander Zverev          4.400

6. (6) Dominik Tim        3.935

7. (7) Novak Đoković    3.765

8. (8) Grigor Dimitrov    3.650

9. (9) Stan Vavrinka       3.450

10. (10) David Gofan     2.840

35-23 je skor Damira Džumhura na ATP turu ove sezone

2 titule osvojio u karijeri, obje u 2017.

Iza uspjeha stoji i Dejana

Osim porodice i prijatelja, velika podrška Damiru Džumhuru je djevojka Dejana Živković.

"Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena i ja imam svoju Dejanu Živković", napisao je Džumhur nedavno na društvenim mrežama.

Pad bh. teniserki

Bh. teniserke su zabilježile pad na WTA rang-listi u odnosu na proteklu sedmicu. Najbolje rangirana igračica iz BiH Dea Herdželaš pala je tri mjesta i sada je 387. (99 bodova). Jelena Simić je pala sa 460. na 462. (69), a Ema Burgić-Bucko sa 1067. na 1071. (7). U vrhu nije bilo promjena, Rumunka Simona Halep (5.675) vodi ispred Špankinje Garbinje Muguruze (5.635).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije