Tenis

Đoković: Jaz je sve manji

Đoković: Jaz je sve manji
Đoković: Jaz je sve manji

Srpski teniser Novak Đoković izjavio je da je jaz između njega, Rafaela Nadala, Rodžera Federera i Endija Marija na jednoj i ostalih tenisera na drugoj strani sve manji, ali da je još nemoguće razbiti dominaciju "velike četvorke".

"Jaz je sve manji, ali je još veliki put pred novim talasom teniskih zvezda poput Miloša Raonića, Grigora Dimitrova i Keija Nišikorija, još je teško napraviti korak i prekinuti dominaciju momaka s prve četiri pozicije. Ostali su blizu i kucaju na vrata, ali grend slemovi uvek pripadnu istima. Naravno da su Stanislas Vavrinka i Marin Čilić dva nova imena na trofejima grend slema, ali mladi teniseri moraju da još rade kako bi došli do toga", rekao je Đoković, a prenio portal "Blic".

Đoković će nakon osvajanja Australijen opena provesti malo vremena s porodicom, suprugom Jelenom i sinom Stefanom, ali će se i pripremati za turnire. Prvi sljedeći je onaj u Dubaiju (počinje 23. februara), gdje će braniti polufinale i 180 ATP bodova, ali svakako jedan od najvažnijih za njega je Rolan Garos (počinje 24. maja), koji nikada nije osvojio. Rekao je da već razmišlja o Rolan Garosu, ali da nije opsjednut neostvarenim ciljevima, već ih dostiže korak po korak, bez imperativa da to mora da učini.

"To je grend slem, igrati s najboljima na podlozi koja je spora je fizički veoma zahtevno i to je ono što pravi turnir težim. Nadal je izgubio samo jedan meč u čitavoj karijeri na Rolan Garosu i to čini najbolji niz u istoriji tenisa na bilo kojoj podlozi i bilo kom turniru. Takva je generacija, tu su četiri igrača koji su jako blizu po bodovnom stanju", naveo je Đoković.

Nole je naglasio da vjeruje da su upravo Nadal i Federer od njega napravili još boljeg tenisera.

"Verujem da su Nadal i Federer, čak i Mari, napravili od mene boljeg tenisera i naterali me da razumem šta mi je neophodno kako bih se borio na tom niovu. U nekoj drugoj eri bih možda imao dvocifreni broj grend slemova, ali ovakvi uslovi me čine boljim igračem", rekao je Đoković.

Iako je Australijen open završen u nedjelju i dalje se priča o njegovom odnosu s Marijem, kojeg je savladao u finalu. Britanski novinari potenciraju mogućnost da se Đoković pretvarao da je osjetio fizičku slabost tokom trećeg seta, a Mari je poslije meča izjavio da mu se činilo da Novak trpi grčeve i da mu je zbog toga pažnja odlutala, ali i da je nevjerovatno kako je dobro igrao poslije problema s grčevima.

Na pitanje da li se plaši da bi sve što se dogodilo moglo da utiče na njihov odnos, Đoković je odgovorio:

"S moje strane neće. Kako se on oseća povodom svega još je rano govoriti jer nije prošlo mnogo vremena i definitivno je razočaran porazom. Normalno je da prođe neko vreme, pa ćemo videti. Ne želim da upirem prstom u njega ili u medije ili u bilo koga ko možda pokušava da stvori bespotrebnu tenziju. Nadam se da će stvari biti kako treba u budućnosti."

Đoković kaže da s Marijem ima dobar i fer odnos.

"Ako se ukaže prilika i ako je on spreman da razgovara, razgovaraćemo, nema problema. Nemam šta da krijem. Nisam tip momka koji se pretvara, koji pokušava da uradi nešto iza nečijih leđa ili govori loše stvari o bilo kome, pogotovo o nekome koga znam tako dugo. Poštujem ga", izjavio je Đoković, a prenio B92.

Srpski i britanski teniser se znaju još od djetinjstva, kada su imali 11 godina, ali Nole kaže da se njihov odnos promijenio u posljednje vrijeme.

"Ne na loš način. Jednostavno, rivali smo poslednjih godina - on ima svoj tim, ja svoj, tako da ne provodimo vreme zajedno koliko bismo možda želeli, na terenu i van njega. Ali, kada se on oženi i možda dobije dete, češće ćemo se viđati, onda ćemo imati izgovor. Nadam se da će stvari biti drugačije u budućnosti", naglasio je Đoković. (Agencije)

Rivali i prijatelji

Đoković je istakao da rivale smatra prijateljima.

"Iskreno, gledam na Endija, Rafu i Rodžera kao na prijatelje jer ih viđam mnogo, više od roditelja, nekada više i od supruge. Postoji poseban odnos koji se stvorio s godinama provedenim na ATP turu. Da, jesmo rivali i naravno da ne možemo zajedno da večeramo i da govorimo o intimnim stvarima jer ćemo sutra biti na terenu i boriti se za najveće trofeje. U ovoj fazi karijere možda blizak odnos još nije moguć, ali svi smo ljudi i na kraju mislim da bi ta ljudska strana trebalo da bude prioritet u odnosu na sportsku", rekao je Đoković, a prenio B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije