Tenis

Pratite nas na Google news

Đoković: Nešto je moralo da se žrtvuje, nije sve održivo

Đoković: Nešto je moralo da se žrtvuje, nije sve održivo
Foto: Tanjug/AP | Đoković: Nešto je moralo da se žrtvuje, nije sve održivo
N.N.

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta, pričao je o Dejvis i ATP kupu, dva različita takmičenja sličnog formata.

Dejvis kup odlučio je da promijeni sistem, od sada će se održavati na kraju godine u jednom gradu, što znači da neće biti igranja "pred domaćom publikom".

Sa druge strane, ATP je osnovao svoj Kup koji će se igrati početkom sezone, malo prije Australijen opena. Novak smatra da takav kalendar mora da se promijeni.

"Mislim da je sve moguće. Trenutno tajming nije taj, ali zbog dobrobiti tenisa dve strane moraju ponovo da razgovaraju i da naprave jedan 'super' događaj. To je neophodno. Mislim da nije moguće da obe takmičenja izdrže ako se odigravaju u različitim terminima", rekao je Đoković poslije eliminacije iz Šangaja.

Novak je potom istakao prednost Dejvis, odnosno ATP kupa.

"Formati takmičenju su slični. Dejvis kup ima istoriju i tradiciju, i naravno popularnost decenijama unazad. Sa druge strane, ATP Kup je novi događaj i nalaze se u boljem delu godine. To je početak sezone, pred Australijen open i mnogi teniseri će igrati na njemu", kazao je srpski teniser i nastavio:

"Sa Dejvis kupom je drugačije. Rodžer neće igrati, i neki drugi momci će verovatno otkazati. Ja ću igrati ove sezone. Ne znam kako će biti ubuduće, ali u nezgodnom terminu dolazi, pogotovo za momke koji igraju na Završnom mastersu. Bukvalno odmah sledeći dan morate da letiti iz Londona za Madrid, gde se igra u drugačijim uslovima".

Đoković kaže da su promjene u Dejvis kupu morale da se dese, a jedna od njih je i da se više ne igra pred domaćom publikom. Lično, ta odluka mu se ne sviđa.

"Moralo je nekoliko stvari da se žrtvuje, a jedna od njih je neigranje pred domaćom publikom. To je verovatno stvar koju smo mi teniseri najviše voleli, da igramo pred našim navijačima. Sada to nije slučaj i ne sviđa mi se takva odluka. Odlučeno je da se sve igra na jednom mestu. Sa marketinške strane takmičenje će sigurno biti uspešno", rekao je Novak i zaključio:

"Mislim da nije održivo da se dva velika takmičenja igraju u roku od šest nedelja. Biće interesantno kako će se sve odvijati, ali mislim da su potrebne promene".

Dejvis kup na programu je od 18. do 24. novembra, dok je ATP kup od 3. do 12. januara. Novak je najavio da će igrati za Srbiju u Madridu, ali i da će preskočiti ATP takmičenje.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije