Tenis

Đoković: Ponosan sam što sam Srbin

Đoković: Ponosan sam što sam Srbin
Đoković: Ponosan sam što sam Srbin

Najbolji teniser svijeta, Novak Đoković, dao je intervju za francuski "Figaro" pred početak Rolan Garosa, gdje je govorio o njegovom planetarnom uspjehu, privatnom životu, ali i o svom porijeklu.

Novinar "Figara" ga je nazvao "simbolom nove Srbije" i upitao Novaka koliko mu to znači.

“Čast mi je i privilegija da predstavljam svoju zemlju gdje god da budem – teniser može da bude primjer djeci u Srbiji, ali i bilo gdje drugo. Moja zemlja prošla je kroz mnoge teškoće u posljednje tri decenije i zaista cijenim tu ulogu koju sport omogućava, da se zemlja predstavlja na drugačiji način. Kroz sport mogu da pokažem karakter i snagu Srba, snagu koja nam je omogućila da prebrodimo teške periode rata i sankcija. Ponosan sam što sam Srbin i ponosan sam na to što me zemljaci vide kao uzora svojoj djeci, trudim se da uvijek imam to na umu jer to nosi i veliku odgovornost. Pokušavam da budem svjestan da ono što radim na terenu i van njega ima uticaj“.

Govoreći o tome koliki pritisak je na njemu, jer je favorit na svakom turniru, Đoković kaže da je na to navikao, i da mu to pomaže da pruža dobre partije.
“Prolazim kroz najljepše godine svoje karijere i zahvaljujući tome stalno osjećam da sam favorit i da je na meni pritisak. Ipak, naučio sam da živim s tim, privilegija je biti u takvoj situaciji jer je to nagrada za sav trud koji sam uložio. Cijenim taj pritisak“, rekao je Najbolji teniser planete.
Na pitanje da li se nekada osjeća kao robot, mašina ili superheroj, Novak odgovara odrično.

“O, ne, ništa od toga, volim da provodim vrijeme u prirodi. Volim da gradim stvari od temelja, da isprobavam nove ideje i da postavljam neke temelje, nešto što će ostati iza mene... Nikada nisam bio ’jak’ sa kompjuterima, tehnologijom, više volim da sam u realnom životu. Nema tajne moje hladnokrvnosti, to je rezultat dugog procesa sazrijevanja i kao čovjeka i kao igrača. To je došlo sa iskustvom igranja mečeva na visokom nivou – želja za pobjedom i postizanjem ciljeva omogućava mi da pronalazim nove motive i inspiraciju“, kaže Nole.

Žrijeb za Rolan Garos na programu je u petak od 11.30, a turnir počinje u nedjelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije