Tenis

Đoković i Nadal u možda najvažnijem meču u istoriji tenisa

Đoković i Nadal u možda najvažnijem meču u istoriji tenisa
Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena | Đoković i Nadal u možda najvažnijem meču u istoriji tenisa

Novak Đoković i Rafael Nadal 59. put će igrati međusobni okršaj, a fortuna je namjestila da njihov duel u četvrtfinalu Rolan Garosa možda bude i najvažniji meč u istoriji tenisa. Prvi put je Novak favorit protiv "bika sa Majorke" na pariskoj šljaci, a eventualna pobjeda srpskog tenisera približila bi ga osvajanju 21. grend slema u karijeri, čime bi se izjednačio sa velikim rivalom.

Niko u teniskoj istoriji nije odigrao više međusobnih duela nego Đoković i Nadal, ali njihov 59. okršaj zaista bi mogao da bude nešto posebno.

Novak je najbolji teniser svih vremena (lista njegovih rekorda zaista je impozantna), ali mu nedostaje jedna stvar da bi njegova vladavina bila apsolutna - broj osvojenih grend slemova, u čemu je trenutno bolji Rafa, piše RTS.

Španac je u januaru u Australiji, svi znamo pod kojim okolnostima, osvojio svoj 21. grend slem trofej i tako pobjegao vječitim rivalima, Đokoviću i Federeru, na jedan "teniski sveti gral" udaljenosti, što srpskom teniseru sigurno predstavlja motiv više da večeras još jednom, 31. put u karijeri, savlada Nadala.

Zanimljivo je da će ovo biti prvi duel u istoriji tenisa koji će međusobno odigrati dva čovjeka koja imaju bar 20 grend slem titula.

"Bik sa Majorke" je neprikosnoven u Parizu, gdje je osvojio čak 13 trofeja, ali Novak je jedini čovjek koji je uspio da ga savlada dva puta na Kupu musketara, posljednji put u polufinalu prošle godine.

Obje Novakove pobjede protiv Rafe na Rolan Garosu došle su prije finala, što je još jedan podatak koji ide na ruku srpskom teniseru.

To su i jedine dvije Novakove pobjede protiv Nadala u Parizu, koji je čak u sedam duela izlazio kao pobjednik protiv najbljeg tenisera Srbije i svijeta.

Novak na svojoj strani ima trenutnu formu - u Pariz je stigao kao pobjednik mastersa u Rimu, dok se Nadal, kao što je i sam priznao, nije osjećao najbolje pred dolazak na Kup musketara, što se nije osjetilo u njegovoj igri, sve do meča osmine finala.

Mladi Feliks Ože-Alijasim pružio je veliki otpor legendarnom Špancu, osvojio i dva seta, ali ipak je na kraju presudilo iskustvo, te je Nadal stigao do svoje 302. pobjede na grend slem turnirima.

Đoković igra izuzetno, nije izgubio ni set u prva četiri meča na Rolan Garosu, a jedino je Molčan uspio da osvoji više od tri gema u jednom setu.

Ukupno je Novak na terenu proveo nešto više od osam sati na terenu, dok se Rafa, najviše zahvaljujući meču osmine finala, na pariskoj šljaci zadržao dva i po sata više.

Ova činjenica, uzimajući u obzir godine dva igrača, sigurno nije zanemarljiva.

Novak i Rafa igraju deseti međusobni duel u Parizu, a prvi put svjetske kladionice daju veću šansu za pobjedu srpskom teniseru.

Velika prednost Đokovića mogao bi da bude i servis - Novak je napravio 31 as u dosadašnjem dijelu turnira, Rafa samo sedam, a na strani srpskog tenisera su i procenti prvog servisa, kao i procenat osvojenih poena poslije istog.

Novak je izgubio samo tri svoja servis gema (osvojio 49 od 52), dok je Nadal protivnicima dozvolio da mu devet puta oduzmu servis (osvojio 52 od 61).

Ipak, ovo će biti duel gdje statistika ne igra veliku ulogu. Pobjedu će ostvariti teniser koji će imati kvalitetnije i dublje udarce, koji će bolje servirati i, što je najvažnije od svega, koji će mentalno biti jači od svog protivnika.

Tradicionalno, publika će biti na Rafinoj strani, ali i to je činjenica na koju je Novak navikao i koja čini da prevaziđe sve granice svojih mogućnosti.

Neutralnim teniskim navijačima ostalo je da uživaju u stvaranju istorije, a svi vrlo dobro znamo ko je u tome najbolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije