Tenis

Đoković preko Štrufa do drugog kruga Australijan opena

Đoković preko Štrufa do drugog kruga Australijan opena
Foto: Tanjug/AP | Đoković preko Štrufa do drugog kruga Australijan opena

Srpski teniser Novak Đoković krenuo je u odbranu titule na Australijan openu teže od očekivanog. Nijemac Lenard Štruf ga je namučio do pobjede, naročito u prvom setu, ali je drugi teniser svijeta slavio na kraju sa 3:1 (7:6, 6:2, 2:6, 6:1)

Imao je Đoković prednost u prvom setu od 5:2 i činilo se da će lako da povede sa 1:0. Međutim, Nijemac je napravio brejk, pa odbranio svoj servis gem i smanjio razliku na 5:4 što je dovelo duel u egal. Odličan je Štruf bio i u novom gemu: osvojio ga je bez izgubljenog poena i izjednačio 5:5, što nije bilo po volji Novaku.

Nastavio je Đoković sa svojim odličnim servisom, poveo 30:0, pa asom i sa 40:0, ali je potom izbacio lopticu u aut (40:15) i iskortistio tek drugu gem loptu kojom je prekinuo osvajački niz Nijemca - 6:5.

Nije se Štruf predavao. Poveo je sa 30:0, Novak je smanjio na 30:15, Nijemac je osvojio i novi poen 40:15, pa osvojio i sljedeći za izjednačenje 6:6 i ulazak u taj-brejk. Prvi set je do taj-bejka trajao 42 minuta.

Naljutio se Novak. Poveo je sa 3:0 u taj-brejku, ali je izgubio četvrti poen neiznuđenom greškom 3:1. Brzo se vratio 4:1. Međutim, Štruf se iznova približio Đokoviću 4:3, a potom i na 5:4 - Novak je sam pravio greške.

Imao je Novak dvije set lopte pri rezultatu 6:4 u taj brejku i iskoristio je drugu - 7:6 (7:5). Taj-brejk su igrači osam minuta.

Drugi set je Đoković počeo sigurnije, ali je i Štruf bio na nivou igre u svojim servis gemovima. Novak je poveo sa 3:1, a Nijemac je smanjio na 3:2 gemom u kom je izgubio samo jedan poen.

E onda je Novak počeo da se koncentriše i zaigrao. Osvojio je svoj servis gem za 4:2, a potom napravio i brejk oduzevši gem protivniku bez izgubljenog poena - 5:2. U svom servis gemu drugi teniser sveta je poveo sa 40:0, zatim ga je Nijemac namučio i uzeo mu dva poena, ali je Novak uspio da osvoji gem, a sa njim i set - 6:2. Drugi set je trajao duplo kraće od prvog.

U trećem setu dominirao je Štruf, a uzbuđenje u njegovoj loži bilo je na vrhuncu. Nijemac je odmah napravio brejk i poveo sa 2:0. Imao je Đoković svoje šanse, ali ih nije koristio kako ume što ga je koštalo "agonije"... Novi brejk je Štrufa doveo do razlike od 4:2 i na krilima prednosti Nijemac je osvojio i treći 5:2, pa i četvrti set za redom što mu je donijelo i osvajanje trećeg seta - 6:2.

A onda, u četvrtom setu, Novak kao da se naljutio. Silovito je osvajao gemove i na kraju uzeo set sa 6:1 što mu je donijelo i prvu pobjedu u odbrani titule.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije