Tenis

Đokovićevi rekordi nakon osvajanja Vimbldona

Đokovićevi rekordi nakon osvajanja Vimbldona
Foto: Tanjug/AP | Đokovićevi rekordi nakon osvajanja Vimbldona

Najbolji teniser planete Novak Đoković uspio je da pobjedom nad Mateom Beretinijem (6:7, 6:4, 6:4, 6:3) na Vimbldonu izjednači neke značajne rekorde iz istorije svjetskog tenisa.

Vjerovali ili ne, u ovom trenutku ostvarila mu se prilika da bude nosilac čak pet rekorda.

1. Gren Slem rekord

Vimbldon je pružio Đokoviću priliku da konačno dostigne priznanje za kojim juri u posljednje vrijeme. Osvojio je 20. Gren slem titulu i izjednačio rekord svih vremena kod muškaraca, koji su dijelili Rodžer Federer i Rafael Nadal.

"Gren slemovi su najveći motiv koji trenutno imam u ovoj fazi moje karijere", rekao je Đoković novinarima u subotu.

"Želim da pokušam da što bolje iskoristim Gren slemove. Pokušavam da dostignem vrhunac. Uspijevao sam to da radim tokom svoje karijere. Imao sam sreću da zaista igram svoj najbolji tenis kada mi je to bilo najvažnije", dodao je.

Đoković se takođe preselio na četvrto mjesto sa najviše osvojenih Gren slemova u konkurenciji muškaraca i žena. Na listi je trenutno prva Margaret Kort sa 24, a slijede Serena Villiams (23) i Štefi Graf (22), pa nije isključeno da mu naredni cilj bude upravo to - najbolji među najboljima u obje konkurencije.

2. Vimbldonski het-trik

U pobjedničkom nizu od 14 mečeva na Vimbldonu, Đoković je uspio da trijumfuje na ovom turniru treći put zaredom poslije 2018. i 2019. Podsjećamo da je prošlogodišnje izdanje otkazano zbog pandemije virusa korona.

Srbin je tako postao tek četvrti čovjek u otvorenoj eri koji je to učinio.

Pit Sampras je bio neporažen između 1997-2000, Bjorn Borg je osvojio pet uzastopnih titula između 1976-2018, a Federer je bio dominantan između 2003-2007. Sveukupno, samo 10 ljudi je uspelo da odbrani titulu na Vimbldonu u otvorenoj eri.

3. Gren slem Het-trik

Nakon njegovih uspjeha na Otvorenom prvenstvu Australije i Otvorenom prvenstvu Francuske, Đoković je postao prvi igrač poslije više od 50 godina koji je osvojio prva tri Gren slema u sezoni.

Posljednji koji je to učinio bio je Rod Lejver 1969. godine, mada je legendarni Australijanac to uspeo da uradi i prije, 1962. godine. U oba slučaja osvojio je sva četiri Gren Slema u istoj godini.

Preostali igrači koji su u karijeri osvajali četiri Gren slema u istoj godini su Džek Kraford (1933), Don Budž (1938) i Lu Hoad (1956).

4. Pariz - London dubl

Prošlo je više od decenije od kada je muški igrač osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske prije nego što je iste godine trijumfovao na Vimbldonu.

Posljednji igrač koji je to učinio bio je Rafael Nadal još 2010. godine koji je drugi put u karijeri postigao dubl posle 2008. Lejver, Borg i Federer jedini su muškarci koji su postigli prekretnicu u otvorenoj eri. Sada je Novak i to uspio.

5. Prvi teniser u istoriji koji je probio zaradu od 150 miliona dolara

Novak će od trijumfa u Londonu inkasirati 2,388,530 dolara čime će probiti cifru od 150 miliona ukupne zarade samo od tenisa.

Novak je do Vimbldona zaradio 149 miliona i 810 hiljada dolara u karijeri.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije