Tenis

Džumhur: Mogu pobijediti Monfisa, Đoković i Federer favoriti

Džumhur: Mogu pobijediti Monfisa, Đoković i Federer favoriti
Foto: N.N. | Džumhur: Mogu pobijediti Monfisa, Đoković i Federer favoriti

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur vjeruje da može pobijediti Gaela Monfisa u prvom kolu Australijen opena, koji počinje 14. januara u Melburnu.

"Žrijeb je mogao biti i bolji i gori, ali Monfis je igrač s kojim se može igrati. Ima prednosti i mane i treba izaći na teren i igrati svoji najbolji tenis. Meni je bitno da sam u posljednjih nekoliko dana počeo dobro da treniram, da igram kako znam i polako ulazim u takmičarski ritam. Počeo sam ponovo da se dobro krećem i ako sa dobrim pristupom uđem u meč mogu da pobijedim. Takođe, Monfis nije igrao od oktobra, čudan je igrač, može da odigra fenomenalan tenis, može da iznenadi najbolje igrače, može da podbaci. Biće otvoren meč i nadam se prolasku u drugo kolo", rekao je Džumhur nakon žrijeba.

Džumhur je rekao da su najveći favoriti za osvajanje titule Federer i Đoković.

"Mislim da se, posebno Đokovića, biti teško dobiti u meču koji se igra na tri dobijena seta. Federer je veoma dobro igrao u Hopman kupu i vidjećemo koliko može igrati protiv najboljih igrača s obzirom da ima 37 godina. Tu je i Rafael Nadal koji na grend slemovima uvijek igra dobro", dodao je Džumhur.

Ukoliko savlada Monfisa, Džumhur će u drugom kolu igrati s boljim iz meča Kameron Nori (Velika Britanija) - Tejlor Fric (SAD), a treće kolo bi moglo da mu donese duel s jednim od najboljih tenisera ikada Švajcarcem Federerom (treći nosilac), koji u prvom kolu igra s Uzbekistancem Denisom Istominom.

Šestorostruki šampion Australijen opena Srbin Novak Đoković još ne zna ko će mu biti prvi protivnik jer kvalifikacije nisu završene, a ako se plasira u drugo kolo igraće s boljim iz meča Žo-Vilfrid Conga (Francuska, WC) - Martin Kližan (Slovačka). Potenicijalni rival u trećem kolu je Denis Šapovalov (Kanada, 25), u četvrtom Danil Medvedev (Rusija, 15) i David Gofan (Belgija, 21), u četvrtfinalu bi mogao da se sastane s Keijem Nišikorijem (Japan, 8), Fabijom Fonjinijem (Italija, 12), Pablom Karenjo-Bustom (Španija, 23), Filipom Kolšrajberom (Njemačka, 32), a mogući rivalu u polufinalu su Aleksander Zverev (Njemačka, 4), Dominik Tim (Austrija, 7), Borna Ćorić (Hrvatska, 11), Miloš Raonić (Kanada, 16), Marko Ćekinato (Italija, 17), Hjeon Čung (Južna Koreja, 24)… dok prije finala ne može da se sastane s Rafaelom Nadalom (Španija, 2), prošlogodišnjim pobjednikom Federerom, Kevinom Andersonom (Južna Afrika, 5), Marinom Čilićem (Hrvatska, 6), Karenom Hačanovim (Rusija, 10)…

Noleta je 2018. zaustavio u četvrtfinalu Čung (6:7, 5:7, 6:7) i brani 180 poena.

Nadal će u prvom kolu igrati sa domaćim teniserom Džejmsom Dakvortom, a u trećem kolu bi mogao da se sastane sa bh. teniserom Bašićem. Bašić će, ukoliko prođe kvalifikanta, igrati u drugom kolu s boljim iz meča Aleks de Minor (Australija, 27) - Pedro Sousa (Portugal). Srbinu Janku Tipsareviću, koji se izborio sa zdravstvenim problemima i igraće prvi put od avgusta 2017, žrijeb nije bio naklonjen. Prvi rival mu je Bugarin Grigor Dimitrov, 21. teniser svijeta, kojeg je pobijedio četiri puta u pet duela. Čilić (6) će igrati sa Bernardom Tomićem iz Australije, a Ćorić sa Belgijancem Stivom Darsisom.

Prva teniserka svijeta Rumunka Simona Halep igraće s Estonkom Kajom Kanepi, Njemica Angelik Kerber (2) sa Slovenkom Polonom Hercog, Hrvatica Dona Vekić s Francuskinjom Kristinom Mladenović, sedmorostruka šampionka Amerikanka Serena Vilijams (16) s Njemicom Tatjanom Marijom, šampionka iz 2018. Dankinja Karolina Voznijacki (3) s  Belgijankom Alison van Ujtvank, a prvo kolo donosi i duel Srpkinje Aleksandre Krunić i Zarine Dijas iz Kazahstana.

Brojke

3. kolo je najbolji plasman Damira Džumhura na grend slemovima.

6 titula je osvojio Novak Đoković na Australijen openu - 2008, 2011, 2012, 2013, 2015. i 2016.

7 puta je trijumfovala Serena Vilijams.

128 tenisera i 128 teniserki će igrati na glavnom turniru Australijen opena.

2.000 ATP bodova dobija šampion

7:6 (3), 6:1 je rezultat kojim je Srbin Viktor Troicki pobijedio Čeha Lukasa Rosola i plasirao se u posljednje kolo kvalifikacija za Australijan open. Naredni rival mu je Darijan King s Barbadosa.

Nagradni fond 62,5 miliona

Nagradni fond Australijen opena je 62,5 miliona australijskih dolara, što je 14 odsto više nego 2018. Pobjednici u singlu će biti nagrađeni sa 4,1 milion dolara, a poraženi finalisti sa 2.050.000 dolara. Najbolji dublovi u muškoj i ženskoj konkurenciji dobiće po 750.000 dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije