Tenis

Džumhur o Japanu: Teško gostovanje, ali imamo šansu

Džumhur o Japanu: Teško gostovanje, ali imamo šansu
Foto: Tanjug | Džumhur o Japanu: Teško gostovanje, ali imamo šansu

Borićemo se, nije nemoguće pobijediti Japan. Daćemo sve od sebe i nadamo se da možemo napraviti nevjerovatan uspjeh i proći u Svjetsku grupu. To bi bio ogroman rezultat, za nas igrače, ali i za cijelu BiH, rekao je najbolji bh. teniser Damir Džumhur nakon što je žrijeb odlučio da se BiH i Japan sastanu u plej-ofu za plasman u Svjetsku grupu Dejvis kupa.

BiH prvu put igra plej-of za elitni rang takmičenja, a duel je na programu od 14. do 16. septembra i igraće se na tri dobijena seta. Japan kao rival nije bio želja BiH, bar ne na njihovom terenu. Japan ima dva igrača u top 50. Najbolji je svakako Kei Nišikori (39. na ATP rang-listi), tu su i Juiči Sugita (43), Taro Danijel (111), Go Soeda (153)...

"Svi smo priželjkivali Švicarsku, Mađarsku pa čak i Srbiju iz više razloga. Jedan od njih je da bismo ostali u Evropi i da ne bismo putovali daleko. Iskreno, najgori izbor je bio igrati s Japanom ili Australijom u gostima, igrati kući s njima je dobro, ali ići na tako dalek put poslije US opena i pred kraj sezone neće biti nimalo lagano, ali šta je tu je. Težak žrijeb. Sve zavisi od Nišikorija i da li će biti spreman da igra, ali mislim da će 99 odsto igrati, jer Japan nastupa pred domaćom publikom. Neće biti nimalo lagano, imaju i solidne dubl igrače, a i drugi igrač Japana Sugita nije loš", rekao je Džumhur, 32. teniser svijeta.

On smatra da će se igrati na tvrdoj podlozi zbog Nišikorija, a isto mišljenje ima i Tomislav Brkić, selektor i igrač bh. tima.

"Sigurno je da nas očekuje nezgodno gostovanje, a tim za koji igra Nišikori ne može biti lagan protivnik", rekao je Brkić i dodao:

"Ne znamo ko će za njih igrati, ali imaju još dobrih igrača kao što su Danijel i Sugita. Mogli smo dobiti neke lakše, ali i teže protivnike, ipak za nas je najvažnije da smo svi zdravi, da ostanemo u formi, da se fokusiramo na naše pojedinačne mečeve i da do tada pravimo dobre rezultate."

Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH, vjeruje da BiH ima šansu u duelu s Japanom.

"Ne znamo da li će igrati Nišikori, ali Japan je i bez njega dobar. Biće teško, ali nećemo se predati i mislim da imamo šansu za pobjedu", rekao je Hadžimešić.

On se zbog loše finansijske situacije u Savezu pribojavao da će BiH biti domaćin, ali kaže da ih i sada očekuju veliki izazovi da organizuju put i pripreme tima.

Iz TS BiH su istakli da se nadaju podršci sportske javnosti, državnih struktura i privrednika kako bi se što bolje spremili za prvi nastup u ovom rangu takmičenja. Podsjetimo da su bh. teniseri protekle sedmice ostvarili istorijski uspjeh plasmanom u plej-of, koji su izborili pobjedom nad Slovačkom u Bratislavi. Tada su u bh. Timu, osim Brkića i Džumhura, bili Mirza Bašić i Nerman Fatić.

Jedan od učesnika plej-ofa je Srbija, koja će ugostiti Indiju. Selektor Srbije Nenad Zimonjić podsjetio je da su oba duela s Indijom bila neizvjesna i dodao:

"Lepo je što ćemo igrati kod kuće i najverovatnije ćemo igrati na šljaci, koja nama najviše odgovara. Indija sada ima možda najjači tim što se tiče singla. Juki Bambri je njihov broj jedan i bilježi najbolji plasman u karijeri (105), tu je i Ramkumar Ramanatan, a izuzetno jak dubl čine Rohan Bopana i Leander Paes. Ako nastupimo u najjačem sastavu, postoji lepa šansa da se plasiramo u Svetsku grupu."

Parovi plej-ofa

Argentina - Kolumbija

Velika Britanija - Uzbekistan

Austrija - Australija

Švajcarska - Švedska

Srbija - Indija

Kanada - Holandija

Mađarska - Češka

Japan - BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije