Tenis

Pratite nas na Google news

Džumhur dobija status vrhunskog sportiste

Džumhur dobija status vrhunskog sportiste
Foto: Wikipedia | Džumhuru status vrhunskog sportiste
Edin Spržo

Nerfid Džumhur, otac najuspješnijeg tenisera u BiH Damira Džumhura, danas je razgovarao s ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević o temama koje se odnose na njegov status u BiH, tretmanu institucija države glede njegovog proglašenja vrhunskim sportistom, potpori države za sudjelovanje na turnirima i drugim bitnim temama koje se odnose na rad tog sportiste.

Nažalost, 2017. Džumhurova prijava za status vrhunskog sportiste je odbijena zato što je "zahtjev bio neuredan". Imajući u vidu ovu činjenicu, ministrica Gudeljević je željela pokrenuti razgovor o ovoj temi cijeneći da formalni propust ne bi smio stajati na putu sportašu koji godišnje trideset sedmica igra mečeve prezentirajući tako tokom cijele godine BiH kao njen najbolji promotor.

Već sama činjenica da se vrhunski sportisti moraju prijaviti na konkurs umjesto da se po automatizmu prethodnih uspjeha njihov izbor stavlja u proceduru je nedopustiva, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Ujedno, treba naglasiti da je Džumhur prvi sportista koji je 2010. godine BiH donio zlato sa Olimpijade mladih u Singapuru te da je u tom razdoblju bio treći junior na svijetu. Ministrica Gudeljević je naglasila da će sve što je u ingerenciji Ministarstva poduzeti kako bi nepravda prema Džumhuru bila ispravljena i kako bi se u proceduru vratio njegov izbor za vrhunskog sportistu BiH.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije