Tenis

Ema Radukanu, senzacija iz Britanije, osvaja teniski svijet

Ema Radukanu, senzacija iz Britanije, osvaja teniski svijet
Foto: N.N. | Ema Radukanu, senzacija iz Britanije, osvaja teniski svijet

Da na veliku tenisku scenu polako koračaju neka nova lica, najbolje smo mogli vidjeti na ovogodišnjem US openu. Kada je u pitanju ženska konkurencija, osim Lejle Fernandez, njujorška publika upoznala je Emu Radukanu (18), tenisku senzaciju iz Britanije, koja je izborila plasman u četvrtfinale posljednjeg grend slema sezone, što joj je naravno najveći uspjeh u karijeri.

Do završnice US opena trenutno 150. teniserka svijeta je stigla pošto je u osmini finala razbila Amerikanku Šelbi Rodžers (6:2, 6:1), koja je ranije izbacila prvu nositeljicu Ešli Barti. 

Britanka je ranije ovoga ljeta napravila podvig na Vimbldonu gdje je kao 338. igračica na WTA listi postala najmlađa Britanka još od 1959. godine koja je izborila drugu sedmicu turnira u Londonu, ali zbog povrede je morala predati meč osmine finala protiv Ajle Tomljanović zbog problema sa disanjem.  

Ema je rođena u Torontu 13. novembra 2002. godine, a sa dvije godine se preselila u Britaniju. Njen otac Ian je Rumun, a majka Rene Kineskinja, a oboje rade u finansijama. 

Tenis je počela igrati sa pet godina na "Bromley Tennis Academy". 

Kao sramežljivo dijete, roditelji su je ohrabrivali da iskuša različite hobije kako bi podigla samopouzdanje.

"Tata me bacio u svaki sport koji možeš zamisliti. Bavila sam se jahanjem, plivanjem, plesom, košarkom, skijanjem, golfom, kartingom. Sve zajedno uz tenis. Roditelji koji dolaze iz vrijednih zemalja su imali velika očekivanja, a ja sam pokušala to opravdati", rekla je jednom prilikom nova teniska zvijezda. 

Radukanu će nakon bajke u Njujorku vjerovatno ući među 100 najboljih na svijetu. Ono što je zanimljivo jeste da je na WTA turu debitirala tek prošlog ljeta. 

Nije se uplašila blještavila na najvećem teniskom stadionu na svijetu, uprkos nešto lošijem početku (gubila 0:2 protiv Rodžersove), pokazala je nevjerovatnu hrabrost i talenat. 

Bajku će nastaviti u četvrtfinalu protiv Belinde Benčić, olimpijske pobjednice iz Tokija, protiv koje će sigurno tražiti novo čudo. 

Inače, Ema je treća kvalifikantkinja koja je stigla do četvrtfinala US opena, a još nije ispustila niti jedan set. 

Ova tinejdžerka za samo nekoliko mjeseci nakon debija na grend slemu na Vimbldonu postala je prava miljenica nacije. Njen Instagram profil iz sata u sat broji sve više pratilaca, a već je premašila cifru od 450.000 i nema sumnje da će do kraja nastupa u Njujorka brojka biti veća od pola miliona.

Svoju slavu koristi na najbolji mogući način. 

Na njenom profilu se mogu vidjeti fotografije sa utakmice polufinala Eura između Engleske i Danske, kao i trke Formule 1 u "Silverstonu, gdje gledala trijumf Luisa Hamiltona.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije