Tenis

Englezi opet napali Novaka: Zaradio 100 miliona, a traži više para

Englezi opet napali Novaka: Zaradio 100 miliona, a traži više para
Foto: N.N. | Englezi opet napali Novaka: Zaradio 100 miliona, a traži više para

Ni dani u kojima ne igra mečeve na Australijan openu ne mogu da prođu bez Novaka Đokovića, a engleski mediji opet su našli način da ga potkače.

Tačnije, novinar "Dejli Mejla" Mark Dikson koji izvještava sa teniskih turnira, prenio je informaciju da je Đoković na redovnom sastanku, zatražio da isti napuste čelnici ATP tura i Australijan opena, kako bi u prostoriji ostali samo igrači i prevodioci.

Novak, koji je predsjednik Međunarodnog savjeta tenisera, navodno je tražio veće nagradne fondove na turnirima, što je neprijatno iznenadilo kolege, među kojima su bili Rodžer Federer i Rafael Nadal.

"Tokom nevjerovatne scene u petak, visoki zvaničnici morali su da napuste konferencijsku salu na insistiranje Đokovića, šestostrukog šampiona Australijan opena. Prema riječima očevidaca, izazvao je veliki šok, a onda i održao dugačak govor u kojem je tražio formiranje posebnog sindikata igrača, kako bi se pojačala borba za veće finansijske nagrade na svim turnirima, uključujući i Vimbldon", piše u Dikson u tekstu, što je potvrdio za B92.

"Đoković, koji je tokom karijere osvojio skoro 110 miliona dolara i živi u Monaku gdje se ne plaća porez, vjeruje da igrači nisu dovoljno plaćeni u odnosu na druge velike sportske zvijezde. Teniserima je ranije tokom večeri održana prezentacija čelnika Australijan opena, u kojoj je otkriven plan da se nagradni fond prvog Grend slema udvostruči sa 55 miliona na 100 miliona australijskih dolara u sljedećih pet godina".

U krajnje negativnom tonu Dikson je spomenuo i da se vjeruje da Federer nije podržao Đokovićevu ideju, a u pokušaju da saznam nešto više od drugih novinara, uključujući i one iz Engleske, nisam uspio jer su i oni bili iznenađenji informacijom koju je prenio njihov kolega.

"Sastanak je trebalo da bude relativno običan, sve do neočekivane intervencije Đokovića, kojom je samo ubrzan njegov kraj".

Navodno je srpski igrač, poslije prezentacija predsjednika Australijan opena Krega Tilija, predsjednika ATP tura Krisa Kermoda i Rosa Hačinsa, ljubazno zamolio sve osim igrača da napuste prostoriju. Među njima su bili i trener Rodžer Rašid, kao i nekadašnji igrač Džastin Gimelstob. Osvajač 12 Grend slem titula je potom pozvao jednog australijskog advokata da objasni sve tehničke stvari oko formiranja novog sindikata igrača.

"Ljudi su bili šokirani. Bilo je malo onih koji su znali šta će se desiti, ali većina nije", citirao je Dikson jednog od prisutnih igrača, ali nije želio da nam otkrije o kome se radi.

Među onima koji su navodno podržali Novaka bili su Francuz Žil Simon i Aleksander Zverev iz Njemačke.

Neki su spominjali i prijetnju štrajkom za sljedeće izdanje Australijan opena, ali su to i dalje sve neprovjerene informacije. Novakova reakcija očekuje se poslije meča prvog kola sa Donaldom Jangom, koji je na programu u noći između ponedeljka i utorka, ne prije 4.30 po srednjoevropskom vremenu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije