Tenis

Federer: Razmišljao sam da li da preskočim Rolan Garos

Federer: Razmišljao sam da li da preskočim Rolan Garos
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Federer: Razmišljao sam da li da preskočim Rolan Garos
N.N.

Rodžer Federer je spreman da se vrati tenisu poslije dva mjeseca pauze.

Švajcarac će ove nedjelje igrati na turniru Serije 250 u Ženevi.

Ljubitelji tenisa s nestrpljenjem očekuju njegov povratak mečevima, ali i sam Rodžer je svjestan da će mu trebati vremena da se vrati u formu.

"Trenutno ne mogu da se poredim sa drugima, potrebno mi je desetak mečeva da bih ustanovio gdje sam. Ima još mnogo sumnji što se tiče moje forme, iako na treningu sve ide dobro, situacija je potpuno drugačija nego ranije, ne može se čak porediti ni sa onom iz 2016. Ovog puta se vraćam mnogo dalje od pozicije nego u kojoj sam tada bio, prije pet godina", kaže Rodžer.

Izjavio je da je želio da igra i na šljaci iako je mogao da preskoči taj dio sezone i pojavi se na trevi.

"Imao sam dosta opcija oko ove manje turneje na šljaci, mogao sam i potpuno da je preskočim. Ipak, osjećao sam da sam spreman za turnire. Ženeva je mali test, za mene je veći test da vidim mogu li da spojim nekoliko turnira zaredom. Sada su ispred mene Ženeva i Rolan Garos, oni su zamišljeni tako da budu neka vrsta mog povratka. Mečevi tamo biće mi neka vrsta treninga, ali na privilegovanom nivou. Iskreno, razmišljao sam o tim krajnjim rokovima kada da se vratim, bilo je dugih razgovora s članovima tima o tome da li da se takmičim na šljaci ili ne, čak smo razmatrali i to da igram samo na manjim turnirima, a da ne igram na Rolan Garosu. Ipak, najbolja ideja bila je da idem u Ženevu pa u Pariz. Ako sve bude u redu, sljedeće stanice poslije toga biće Hale i Vimbldon, na travi. Vidjećemo koliko će mi biti potrebno da stignem na željeni nivo", kaže Federer.

Osvrnuo se Švajcarac i na zamjerke mnogih na način računanja liste. On je svjestan da bi, da je sve kao obično, bio daleko niže na listi od sadašnjeg osmog mjesta.

"Kao prvo, znam da bi trebalo da budem 800. na ATP listi jer nisam igrao ništa mjesecima. U svakom slučaju, ako mi koljena i fizička sprema nisu na sto odsto, neću biti u stanju da se držim ovdje vječno. Ako mogu da budem na sto odsto i igram dobro, to će značiti da sam bolji od 800. na svijetu. Ono što mogu da kažem je da sam ova dva mjeseca od Dohe stekao snagu, otpornost i fleksibilnost, nije bilo nikakvih problema", otkrio je bivši broj jedan.

Još jednom je rekao kako je zadovoljan time što se vakcinisao.

"Drago mi je što sam to uradio, posebno imajući u vidu putovanja koja moj posao iziskuje. Biti vakcinisan daje prednosti, mada je najvažnije da ne zarazim nikoga, zato smo i moja porodica i ja bili vrlo oprezni", zaključio je Federer.

U prvom kolu je kao prvi nosilac turnira slobodan, a u drugom se sastaje sa 35-godišnjim Pablom Anduharom iz Španije.

(B92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije