Tenis

Gdje ima zabranu, a gdje će moći da igra Đoković?

Gdje ima zabranu, a gdje će moći da igra Đoković?
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Gdje ima zabranu, a gdje će moći da igra Đoković?

Prvi teniser svijeta Novak Đoković čak i po cijenu trofeja neće se vakcinisati, što bi moglo u mnogome da se odrazi na njegovu karijeru i (ne)učešće na raznim turnirima.

Zato je jedno od glavnih pitanja gdje će sve srpski as moći da igra?

Poznato je da, nakon što je propustio Australijan open, sezonu kreće iz Dubaija sljedeće nedjelje, na turniru iz serije 500.

Ujedinjeni Arapski Emirati ne traže kompletnu dokumentaciju u vezi sa vakcinacijom, a na sve to Đoković ima dobar odnos sa organizatorima turnira, gdje je pet puta bio pobjednik.

Međutim, poslije toga bi Đoković mogao da upadne u probleme, prenosi B92.

Prema pravilima u SAD, Đokovićć ne ispunjava uslove za nastup na Indijan Velsu, na kome je i prijavljen, kao i Majamiju, gdje je neophodna vakcinacija.

Sve je to podložno promjenama, pa će Novak igrati na kartu da je u decembru preležao virus korona, ali su velike šanse da preskoči američku turneju.

Još veća neizvijesnost vlada za sezonu na šljaci.

Slijedi Monte Karlo, gdje je Novaku rezidencija, i u Francuskoj su se pravila promijenila i Novak će imati rok do 16. aprila da uđe u tu zemlju, zbog preležanog virusa i perioda od četiri mjeseca, koliko je predviđen.

Monte Karlo je na programu od 9. do 17. aprila i postoji velika vjerovatnoća da Novak zaigra ako ostanu ovakvi uslovi.

Izvijesno je da će Đoković učestvovati na Srbija openu, čiji je i sam organizator, kao i u Madridu i Rimu jer Španija i Italija ne zahtijevaju vakcinaciju pri ulazu u te zemlje, već da je preležan kovid u posljednjih šest mjeseci ili negativan PCR test u posljednja 72 sata.

Što se tiče Grend slemova, prvi je na programu Rolan Garos i tu su francuski parlamentarci oborili odluku da stranci ulaze nevakcinisani i ostaje pravilo četiri mjeseca od preležanog kovida, što znači da bi Đoković ostao van domašaja jer se igra u maju.

Postoje najave da bi taj period mogao da se produži na šest mjeseci, što bi išlo u korist svjetskom broju jedan.

Na Vimbldonu neće biti problema, jer Britanci zahtijevaju samo negativan test 72 sata prije ulaska u zemlju, uz obavezan desetodnevni karantin, ali je problem US Open.

Amerikanci zatvaraju vrata nevakcinisanima.

Sve poslije toga je neizvijesno jer jesen dolazi i da se vidi kako će pandemija na svijet da utiče.

Ipak, i sve ovo je pitanje jer su pravila trenutno na snazi i ne zna se kakvih će promjena biti, što znači da Novak Đoković mora da živi u neprekidnoj neizvijesnosti i "od turnira do turnira".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije