Ex -Yu

Glavaš se vraća u zatvor

Glavaš se vraća u zatvor
Glavaš se vraća u zatvor
N.N.

Branimir Glavaš vraća se u zatvor. Prema nezvaničnim, ali pouzdanim izvorima, Vrhovni sud preinačio je rješenje Županijskog suda i ponovo odredio istražni zatvor za Glavaša.

Vrhovni sud naložio je policiji da Glavaša odvede u zatvor u Remetincu, prenosi RTRS.

Ustavni sud Hrvatske 12. januara ukinuo je presudu Vrhovnog suda u slučajevima "Garaža" i "Selotejp" u kojima je Glavaš pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Od Vrhovnog suda Ustavni je sud zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Nakon ukidanja pravosnažne presude na snazi je ostala nepravosnažna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora te se, prema nekim tumačenjima, smatralo da Glavaš mora ponovno u istražni zatvor.

Glavašev advokat Dražen Matijević tvrdio je tada da nema zakonske osnove za pritvaranje njegovog klijenta jer je više od pet godina proveo u istražnom zatvoru. Od ukupno pet godina i četiri mjeseca zatvora, Glavaš je u mostarskom zatvoru bio četiri godine, a preostali dio kazne odslužio je u Sarajevu i Zenici.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije