Tenis

Ko je "laki luzer" koji je razbio Noleta: "Kočnica" srpskim igračima

Ko je "laki luzer" koji je razbio Noleta: "Kočnica" srpskim igračima
Foto: Wikimedia / Ilustracija | Ko je "laki luzer" koji je razbio Noleta: "Kočnica" srpskim igračima

Lorenco Sonego je najveća teniska senzacija na svijetu nakon što je srušio Novaka Đokovića u četvrtfinalu ATP 500 turnira u Beču.

Ovaj 25-godišnji Italijan je 12. oktobra izbio na 42. mjesto liste najboljih tenisera svijeta, što mu je najbolji plasman karijere. Na Gren Slem turnirima i na Mastersima samo dva puta je uspio proći dalje od druge runde, a u petak je zabilježio pobjedu karijere srušivši prvog tenisera svijeta, i to vrlo uvjerljivim rezultatom 6:2, 6:1.

Na turnir stigao kao "laki luzer"

Ovom pobjedom Sonego je dokazao da njegova karijera ide uzlaznom putanjom i da je trenutno u najboljoj formi iako je na glavni dio turnira stigao kao sretni gubitnik.

Naime, Sonego je u kvalifikacijama za turnir najprije pobijedio Lukasa Miedlera 2:0 u setovima, a onda je u 2. kolu kvalifikacija izgubio od 53. tenisera svijeta Aljaža Bedenea 2:1 u setovima.

Ipak, na glavni dio tunira upao je kao sretni gubitnik, a onda je dao sve od sebe da pokaže kako zaslužuje mjesto u tom društvu. Prvo je dobio 26. tenisera svijeta Dušana Lajovića 2:0, a onda je pobijedio i 31. tenisera svijeta Huberta Hurkača 2:0.

Time je izborio okršaj s Đokovićem, kojeg je takođe savladao i sad ga čeka polufinale protiv Grigora Dimitrova (20. ATP) ili Daniela Evansa (33. ATP).

Već godinu dana ide uzlaznom putanjom

Uspon koji spominjemo najbolje se vidi u tome da je Sonego u julu 2019. godine prvi put ušao u društvo najboljih 50 tenisera svijeta i da se od tada konstantno kretao blizu te pozicije. Od tada do danas najgori plasman bio mu je 56. mjesto.

Njegova najdraža podloga je zemlja, a to je pokazao ove godine na Rolan Garosu kada je stigao do četvrte runde, gdje je ispao od devetog tenisera svijeta Dijega Švarcmana. Prethodno je srušio Tejlora Frica, 29. tenisera svijeta.

Sonego je početkom godine na ATP turniru iz serije 500 u Rio de Žaneiru igrao četvrtfinalni susret protiv Borne Ćorića te izgubio 2:0 (7:6, 6:3).

Jedan od njegovih uzora je Ronaldinjo

Do sada je osvojio samo jedan ATP turnir i to onaj iz serije 250 kada je u Antaliji u junu 2019. godine u finalu savladao 40. tenisera svijeta Miomira Kecmanovića iz Srbije 2:1 u setovima.

Tenisom se počeo baviti kada je imao 11 godina, a na tenisku karijeru natjerao ga je otac.

Da nije teniser, vjerojatno bi se bavio fudbalom, a navija za Torino, klub iz njegovog rodnog grada. Njegovi sportski uzori su Conga, Federer i Ronaldinjo.

Sudeći po ovoj pobjedi, kao i sve boljem plasmanu na ATP listi, čini se da su pred njim najbolji dani karijere i da ova pobjeda nije slučajna bez obzira na to što je Đoković imao loš dan.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije