Tenis

Koliko je zaradio i šta je iza sebe ostavio Rodžer Federer?

Koliko je zaradio i šta je iza sebe ostavio Rodžer Federer?
Foto: Foto: Tanjug/AP | Koliko je zaradio i šta je iza sebe ostavio Rodžer Federer?

Rodžer Federer koji je odlučio da se zbog povrede povuče u 41. godini iza sebe ostavlja nevjerovatno naslijeđe.

Jedan od najboljih tenisera svih vremena koji u vitrinama ima 20 Gren slem naslova, samo Rafael Nadal i Novak Đoković imaju više, stekao je veliko bogatstvo.  Jedini je teniser koji je tokom karijere uspio da zaradi više od milijardu dolara i jedan je od pet sportista koji su premašili tu brojku. Od turnira je inkasirao 130 miliona dolara, ali daleko više od sponzora.

Posebna priča su njegovi sponzori, a od brojnih drugih samo od Mercedes-Bencai i “Uniqla” zarađuje 90 miliona dolara godišnje. Posjeduje super luksuzne kuće u Dubaiju i još jednu sa pogledom na Ciriško jezero. Van terena ga je godinama unazad podržavala supruga Mirka, bivša teniserka koja je uz njega od 2000. godine.

Federer je bio miljenik Vimbldona koji je osvjao osam puta, prvi put je slavio još 2003. godine kada je imao 21 godinu, a posljednji je došao 14 godina kasnije sa 35 godina. Prije dvije godine, iako više nije bio na vrhuncu svojih moći, Forbes ga je rangirao najplaćenijom sportskom zvijezdom na planeti, prije Kristiana Ronalda, Lebrona Džajmsa i Tajgera Vudsa, a 2019. godine osigurao je ugovor sa “Uniqlom” za koji se tvrdi da je vrijedan oko 250 miliona dolara na 10 godina. Mercedes-Benz takođe plaća Federeru 5 miliona dolara godišnje da uskladi njihov brend sa njegovim.

On ima nekoliko kuća u svojoj domovini, ali bez sumnje je najspektakularnija njegova staklena fasada napravljena po narudžbi - sa prozorima od poda do plafona i nevjerovatnim pogledom na Ciriško jezero. Davne 2014. godine kupio je predsjednički “penthouse” u Le Reveu. Poznat kao najekskluzivniji toranj u Dubaiju, gleda na zadivljujuću marinu punu jahti vrijednih stotinama miliona dolara.

Federerova stijena tokom njegovog uspona bila je Mirka. Njihova ljubavna veza počela je još 2000. godine, kada su se upoznali na Ljetnjim olimpijskim igrama. Mirka je i sama bila teniserka - sve dok 2002. godine nije bila primorana da odustane zbog upornih povreda stopala. Tada je postala Federerova najveća podrška - bodrila ga je na tribinama od turnira do turnira. Ona je preuzela i ulogu menadžera za odnose s javnošću - vodeći njegove poslove.  Vjenčali su se 2009. u vili “Wenkenhof” u Rieenu u blizini Basela, okruženi malom grupom bliskih prijatelja i porodice.

Iste godine su dobili bliznakinje Milu i Šarlen, a pet godina kasnije stigao je još jedan set blizanaca, dva dječaka Leo i Leni. Svoj posljednji meč (dubl) Federer će odigrati u petak na Lejver kupu.

103-ATP turnira je osvojio tokom karijere od kojih 20 na Gren slemu.

310-nedjelja je proveo na čelu ATP liste.

 1.251. – pobjedu je ostvario, uz 275 poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije