Tenis

Nadal neće da igra na turniru u Velikoj Britaniji

Nadal neće da igra na turniru u Velikoj Britaniji
Nadal neće da igra na turniru u Velikoj Britaniji

Španski teniser Rafael Nadal neće nastupati na turniru u Kvinsu sljedeće godine zbog strogih poreskih zakona u Velikoj Britaniji.

"Poreski režim u Velikoj Britaniji komplikuje stvari jer kada idete da igrate u Kvinsu problem nije da pobijedite, problem je to što mogu da izgubim novac jer odem tamo da igram jednu nedjelju a oni uzmu novac od mojih sponzora. To je puno", rekao je drugi teniser svijeta i dodao:

"Igraću na Vimbldonu i igraću na finalu ATP tura. To je puno nedjelja, puno poreza. Postaje sve komplikovanije da se igra u Britaniji".

Kris Kermod, direktor turnira u Kvinsu, nada se da će se Španac predomisliti.

"Rafa neće igrati sljedeće sezone na našem turniru. To je razočaravajuće, ali znamo koliko on uživa ovdje i nadamo se da će se uskoro vratiti u Kvins", rekao je Kermod.

Nadal je najavio da će umjesto u Kvinsu nastupati na turniru u njemačkom Haleu, koji se igra na travnatoj podlozi iste nedjelje kada i turnir u Britaniji.

Nadal je u karijeri od teniskih turnira zaradio 43.821.077 dolara

 

Nadal je u svojoj karijeri od teniskih turnira zaradio 43.821.077 dolara i sigurno još dva puta (ako ne i više) je dobio od raznih sponzorskih i marketinških ugovora.

Strani sportisti su u Velikoj Britaniji oporezovani za novac koji dobijaju od osvojenih nagrada i naknada za nastup, ali i na prihode koje ostvaruju od sponzorskih ugovora.

Zakon koji se, takođe, odnosi na muzičare i glumce uveden je kada su britanske poreske vlasti dobile slučaj protiv tenisera Andrea Agasija 2006. godine. Agasi je morao da plati porez na prihode koje je dobio od svojih sponzora, kompanija "Nike" i "Head", čije je proizvode reklamirao na Vimbldonu i drugim takmičenjima u Britaniji.

Sportisti u Velikoj Britaniji moraju da plate 50 odsto poreza na njihovu kotizaciju za takmičenje, zaradu od nastupa i proporcionalni dio njihovih zarada od sponzora. Na primjer, ako Bolt u jednoj godini bude trčao na 10 takmičenja, a jedno od njih bude u Britaniji, poreski organi uzeće mu desetinu ukupne zarade od sponzora.

"Izgubiću više novca nego što bih ga zaradio da nastupim", rekao je Bolt ove godine kada je donio odluku da neće trčati nijednu trku na Ostvru dok poreski zakon ne budu promijenjeni.

Atletski savez Veliki Britanije i drugi, poput organizatora "Londonskog maratona" i Vimbldona već odavno pozivaju na promjene u zakonu, plašeći se da bi velika imena svjetskog sporta uskor mogla da prestanu da dolaze na događaje u Britaniji, čime bi značajno ugrozili popularnost tih manifestacija.

1.

mjesto na ATP rang-listi do kraja godine zadraće Novak Đoković jer je eliminacijom u Šangaju Rafael Nadal izgubio šanse da ga prestigne

Ferer izbacio Rodika

Španac David Ferer (treći nosilac) pobijedio je Amerikanca Endija Rodika (10) u četvrtfinalu mastersa u Šangaju. Slavio je sa 6:7 (5), 6:2, 7:6 (2), a plasman u polufinale izborio je i Japanac Kei Nišikori koji je Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova pobijedio sa 6:4, 6:3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije