Tenis

Nadal piše istoriju: 22. grend slem kruna

Nadal piše istoriju: 22. grend slem kruna
Foto: Tanjug/AP | Nadal piše istoriju: 22. grend slem kruna

Španac Rafael Nadal nastavio je da piše istoriju svjetskog tenisa osvojivši danas rekordnu 22. grend slem titulu.

Nadal je u finalu Rolan Garosa danas sa 3:0 u setovima (6:3, 6:3, 6:0) porazio Norvežanina Kaspera Ruda za rekordnu 14. titulu Otvorenog prvenstva Francuske.

Nadal je u tenisu osvojio sve što je mogao i sa 35 godina može da se pohvali da je jedan od trojice najvećih igrača ikada viđenih, uz Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

Španac je sada dva koraka ispred svojih najvećih rivala kada su u pitanju grend slem titule jer Srbin i Švajcarac na svom kontu imaju po 20 ovih trofeja.  Nadalu je ovo drugi grend slem u sezoni pošto je prethodno slavio i na Australijan openu.

Opšti je utisak da finalni meč po kvalitetu nije bio dostojan turnira najvišeg ranga ali to nimalo ne umanjuje Nadalov podvig. Ne treba zavoraviti da je do povećanja rekorda na Rolan Garosu došao uz samo tri izgubljena seta tokom cijelog turnira, od čega dva od Feliksa Ože-Alijasima, a jedan od Đokovića.

Što se tiče okršaja sa Rudom, iskusni Španac je iskoristio je sve što mu je rival ponudio a toga je bilo na pretek.

Već na startu meča moglo se vidjeti da je Norvežanin na "Šatrije" došao stegnut a rezultat toga je brejk Španca. Uspio je Rud da odgovori ali za nešto više nije u bio stanju. Napravio je seriju grešaka i opet rivalu ponudio brejk što je ovaj iskoristio. Drugi set je takođe bio donekle zanimljiv, posebno na početku jer je Norvežanin imao vođstvo od 3:1. Međutim, opet je počeo da pravi greške što je očekivano Nadal kaznio, napravio preokret i poveo sa 2:0 u setovima. Treći set je bio katastrofalan za Ruda. Ne samo da ga je izgubio sa nulom već ni u jednom gemu nije imao gem ili brejk loptu, odnosno nijednom nije došao do 40.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije