Tenis

Nadal protiv Kirjosa: Najkontroverznije tenisko rivalstvo opet na ispitu

Nadal protiv Kirjosa: Najkontroverznije tenisko rivalstvo opet na ispitu
Foto: Tanjug/AP | Nadal protiv Kirjosa: Najkontroverznije tenisko rivalstvo opet na ispitu

Rivalstvo između Rafaela Nadala i Nika Kiriosa jedno je od najživopisnijih u istoriji tenisa.Nadmetanje ove dvojice tenisera uvijek sa sobom donosi varnice na terenu ili van njega, gdje god da se sretnu, piše „essentiallysports“.

Zato će biti veoma zanimljivo vidjeti njihov duel u 4. kolu Australijan opena.

Potpuno suprotni stilovi tenisa, ali i drugačije ličnosti čine susrete Nadala i Kirjosa intrigantnim. Njihovo suparništvo je tokom proteklih godina doživjelo eskalaciju, ali kako je do njega uopšte došlo?

Rađanje rivalstva

Rivalstvo između Nadala i Kirjosa vuče korene iz Vimbldona 2014. godine. Španac i tada 19-togodišnji Kirios sastali su se u osmini finala Otvorenog prvenstva Engleske. Kirjos, koji je tada bio 144. teniser svijeta, dobio je specijalnu pozivnicu za učešće na turniru.

Iako je došao sa reputacijom podmuklog šoumena, Nik je zapanjio publiku odserviravši nevjerovatnih 37 asova. Australijanac je tada postao prvi teniser slabije plasiran od 100. mjesta još od 1992. godine koji je na Grend slem turniru pobijedio svjetskog „broja 1“. Ova čuvena pobjeda Kiriosa nad Špancem stvorila je novo rivalstvo na ATP turu.

Statistika

Nadal i Kirjos su se do sada susreli sedam puta, a Španac vodi 4:3 u pobjedama. Njihov posljednji veliki susret dogodio se u drugom kolu Vimbldona 2019. godine, a Nadal je slavio pobjedu posle četiri odigrana seta.

Kirjos je uspijevao da pobijedi na travi i tvrdoj podlozi, ali Nadal je pobijeđivao na sve tri. Na travi imaju po jednu pobjedu, Kirios vodi 2:1 na tvrdoj podlozi, dok je Nadal neporažen na šljaci i vodi 2:0.

Peking 2017.

U finalu Pekinga 2017. godine, Nadal je pregazio Kirjosa dozvolivši mu samo tri gema. Na ovom meču prvi put se dogodila kontraverzna situacija.

Jedna pogrešna odluka linijskog sudije, kada je pozvao aut poslije udarca Kiriosa, spriječila je Australijanca da dođe do brejka u ranoj fazi meča jer je poen ponovljen. Temperamentni Australijanac činio je sve što može da se vrati u meč, ali je Nadal bio neumoljiv.

Akapulko 2019.

Njih dvojica ponovo su se sreli u drugom kolu Akapulka u februaru 2019. Nadal je sigurno osvojio prvi set, a u drugom se Kirjos žalio da je bolestan, ali je nastavio da igra jer se plašio da će ga mediji „rastrgnuti“. Vratio se na teren u drugom setu, spasao tri meč lopte i na kraju ga osvojio. Kirjos se tokom seta svađao sa publikom i u više navrata je uzvikivao „Ućutite“, a dobio je i opomenu od glavnog sudije.

Ponovo je zatražio pomoć ljekara posle drugog seta, kako bi mu ublažili bol u leđima. I u trećem setu je spasio nekoliko brejk lopti, kao i jednu meč loptu u taj-brejku, da bi na kraju stigao do pobjede. Nik je tokom meča nekoliko puta upotrebio svoj po mnogima nefer servis ispod ruke, što je iritiralo Nadala. Rukovanje i pozdrav na mreži po završetku duela bilo je i više nego hladno i formalno.

"Mogao bi i da osvoji Grend slem i bori se za najviše pozicije, ali postoji razlog zašto je tu gdje jeste. Ne mislim da je loš momak, naprotiv, mislim da je dobar. Ali, nedostaje mu poštovanja prema publici, prema rivalima i prema sebi samome. Mislim da to mora da popravi", rekao je tada Nadal.

Nije mu Kirjos ostao dužan.

"Kada pobjeđuje, sve je u redu i pokazaće poštovanje prema protivnicima. Ali kada ga ja pobijedim, nema poštovanja prema meni i mojim navijačima". Prepirka sa Tonijem Nadalom

Na komentar strica i bivšeg Rafinog trenera Tonija Nadala da „Kirjosu nedostaje obrazovanje“, Australijanac je odgovorio:

"Išao sam 12 godina u školu, idiote. Veoma sam obrazovan. Razumijem da si uznemiren jer sam ti pobijedio člana porodice".

Vimbldon 2019.

Nik Kirjos je priznao i da je pokušao da pogodi Nadala loptom tokom njihovog okršaja na Vimbldonu 2019. Poslije meča koji je Nadal dobio, Kirjos se nije izvinio zbog pokušaja da pogodi Nadala dok je ovaj bio na mreži kako bi uhvatio volej.

"Zašto bih se izvinio? Mislim, čovjek ima, koliko osvojenih Grend slemova, koliko novca na računu? Mislim da može da podnese jedan udarac lopte u grudi. Neću mu se izvinjavati".

Nadal i Kirjos sastaće se i u osmini finala Otvorenog prvenstva Australije. Da li nas očekuje nastavak ove teniske sapunice, ili će se strasti smiriti?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije