Tenis

Skandal u svijetu tenisa: Igrači prodavali gemove za 400, mečeve za 2.000 evra

Skandal u svijetu tenisa: Igrači prodavali gemove za 400, mečeve za 2.000 evra
Foto: Pixabay | Najveći skandal u istoriji mečeva: Teniseri prodavali gemove za 400, mečeve za 2.000 evra

Svijet tenisa potresa još jedan skandal. Ovog puta za namještanje mečeva.

Francuski list „Ekip“ je ocijenio ovaj skandal kao najveći u istoriji.

Nadležna tijela u ovom trenutku istražuju 376 mečeva koji su odigrani od februara 2014. godine do juna 2018. godine, a 181 teniser je bio uključen u ovu shemu.

Glavni čovjek ove operacije bio je Grigor Sargsjan koji je poznatiji kao „Master“. On je kontroverzni tip povezan sa jermenskom mafijom. On je optužen da je podmićivao tenisere i namještao mečeve. Većinom se radio o igračima koji se nalaze ispod 200. mjesta na ATP listi, odnosno oni koji u teoriji zarađuju malo i može da ih nagovori da namjeste meč za novčanu nadoknadu.

Jermen je odslužio osam mjeseci zatvora nakon što je uhapšen pod ovim optužbama, a bio je prisutan na nedavnom nastavku suđenja u Belgiji. Mik Leskur i Žil Okala su teniseri za koje je potvrđeno da su bili dio mreže koja je namještala mečeve, a suspendovani su od decembra.

Poznate su i tarife za namještanja. Osumnjičeni su da su dobijali po 400 evra za izgubljeni gem, za izgubljen meč dublova u dva seta su dobijali po 2.000 evra, a najveća cijena je bila oko 3.000, piše nova.rs.

Navodno je kroz račune prošlo oko osam miliona evra za dvije godine ove akcije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije