Tenis

Napredak Novaka, njegov "dželat" preskočio Džumhura

Napredak Novaka, njegov "dželat" preskočio Džumhura
Foto: Ilustracija | Napredak Novaka, njegov "dželat" preskočio Džumhura

Na novoj ATP listi, objavljenoj po završetku Rolan Garosa, prvi teniser svijeta je i dalje Rafael Nadal, koji je u nedjelju u Bulonjskoj šumi osvojio svoju 11. titulu.

Kralj šljake je u finalu Rolan Garosa pobijedio Dominika Tima sa lagodnih 3:0, dok je na ATP listi ostao prvi sa 8.777 bodova. Nadal je započeo svoju 177. nedjelju vladavine teniskim svijetom, dok ga na drugom mjestu prati veliki rival Rodžer Federer sa samo 100 bodova manje. 

Mladi Nijemac Aleksander Zverev je treći (5.965 bodova), dok je za dva mjesta napredovao Huan Martin del Potro, pa je sada četvrti sa 5.080 ATP poena. 

Po jedno mjesto su pali Hrvat Marin Čilić (4.950) i Bugarin Grigor Dimitrov (4.870), dok je finalista Rolan Garosa Austrijanac Dominik Tim skočio za jedno mjesto na sedmu poziciju, gdje ima 3.835 bodova. 

U prvih deset su još Kevin Anderson (3.635), David Gofan (3.110) i Džon Izner (3.070). 

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je u Parizu ispao u četvrtfinalu od Italijana Marka Čekinata, ali je na novoj ATP listi bolji za jedno mjesto, pa je sada 21. sa 1.665 bodova. 

Zanimljiv je Čekinatov skok, koji je poslije poraza od Tima u polufinalu Rolan Garosa, osvojio veliki broj bodova, pa je napravio pomak za čak 45 pozicija. Italijan je 27. na svijetu sa 1.510 bodova, što je njegov najbolji plasman u karijeri. 

Od ostalih srpskih tenisera Filip Krajinović je pao za dva mjesta i sada je 29, Dušan Lajović je za isto toliko pozicija napredovao do 58. mjesta, Viktor Troicki je 91. na svijetu, dok se u prvih 100 vratio Laslo Đere posle izgubljenog finala čelendžera u Prostjejovu i sada je 92. na ATP listi. 

Nekada prvi teniser svijeta Endi Marej je operisao kuk i već duže odsustvuje sa ATP tura. To ga je koštalo i mjesta u prvih 100, pa je pao za čak 110. pozicija na 157. mjesto, gdje ima samo 360 bodova. Britanac je tek nedavno počeo sa treninzima i pitanje je da li će moći da zaigra na Vimbldonu, mada su posljednje vijesti engleskih medija po njegove navijače ohrabrujuće. 

Što se tiče ostalih igrača iz regiona na ATP listi Borna Ćorić je 36, Ivo Karlović 90, Aljaž Bedene 70, Damir Džumhur 28, a Mirza Bašić 78. na svijetu. 

(Sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije