Tenis

Nekadašnji finalista Rolan Garosa priznao da je lagao o dopingu

Nekadašnji finalista Rolan Garosa priznao da je lagao o dopingu
Foto: atptour.com | Nekadašnji finalista Rolan Garosa priznao da je lagao o dopingu

Argentinski teniser Mariano Puerta, koji je bio pozitivan na doping testu nakon finala Rolan Garosa 2005. godine, priznao je da je lagao kako bi dobio manju kaznu.

Puerta je zbog pozitivnog testa na etilefrin suspendovan na osam godina a dobio je i novčanu kaznu od 900.000 dolara. Međutim, pred Sportskim arbitražnim sudom (CAS) u Lozani uspio je u  julu 2006. dobiti smanjenje kazne na 24 mjeseca.

"Objašnjenje koje smo iskoristili kao odbrambenu strategiju bila je laž. Ali, nisam iz toga izvukao sportsku prednost. Ne želim da me više gledaju kao varalicu", izjavio je četrdesetjednogodišnji Puerta za argentinski dnevnik "La Nacion".

Argentinac, koji je bio suspendovan i zbog korištenja clenbuterola 2003. godine, rekao je da je slučajno bio pozitivan na doping jer je popio iz čaše svoje pratilje koja je koristila lijek čiji je jedan sastojak etilefrin, srčani stimulans.

Ali, sada je izjavio za "La Nacion", da je zapravo uzeo dodatak prehrani koji je sadržavao "kofein i ginseng", a koji mu je dao kondicioni trener.

"Nismo mogli ništa napraviti jer su tablete kupljene, kako to reći - ilegalno. Nije bilo računa. Moji advokati su smatrali da nije dobra ideja reći šta se zapravo dogodilo, to se ne bi svidjelo CAS-u", kazao je Puerta.

Puertin bivši trener Andres Šnajter ne vjeruje u njegovu priču, kao ni njegov bivši kondicioni trener Dario Lecman, prenosi "La Nacion".

"Ja nemam ništa s tim slučajem. Nisam mu ništa dao", rekao je Lecman.

Peurta je nekada bio deveti teniser svijeta, osvojio je tri ATP titule u singlu i tri u dublu, a na grend slem turnirima mu je najbolji plasman upravo finale Rolan Garosa iz 2005. kada je poražen od Rafela Nadala.

Nakon isteka suspenzije se vratio na teren, ali je 2009. objavio kraj karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije