Tenis

Njemački medij: Skandalozno obrazloženje presude Ðokoviću

Njemački medij: Skandalozno obrazloženje presude Ðokoviću
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Njemački medij: Skandalozno obrazloženje presude Ðokoviću
Tanjug

Njemački visokotiražni dnevnik Bild ocjenjuje da je obrazloženje australijskog suda u vezi s protjerivanjem prvog tenisera svijeta Novaka Ðokovića skandalozno.

"Australijskom sudu bilo bi lako da pronađe dobro obrazloženje za protjerivanje Srbina, ali očigledni strah od njegovog stava ne spada u to", konstatuje list.

Bild ukazuje da je australijskom Federalnom sudu trebalo četiri dana da obrazloži svoju odluku o protjerivanju Ðokovića, i da su sudije objasnile da je njegov boravak u zemlji mogao da podstakne antivakcinalno raspoloženje u Australiji.

To, smatra list, znači da je Ðoković morao da napusti Australiju, jer su tamošnja vlada i pravosuđe strahovali od njegovog stava, i to iako nije došao u tu zemlju da širi svoje mišljenje, već da igra tenis.

Bild podvlači da obrazloženje podsjeća na politički motivisane presude, koje nisu dostojne demokratski pravne države kao što je Australija.

List ističe da je ključno obilježje slobodnog društva što svako može slobodno iznijeti svoj stav, a da za to ne bude kažnjen.

"To što je ovaj osnovni stub demokratije u Australiji dobio pukotine, je tužna nuspojava tamošnje 'nokovid' strategije", navodi dnevnik.

Bild je naglasio i da je sudijama bilo jednostavno da pronađu uvjerljivo rješenje za protjerivanje Srbina, na primjer - formalnu grešku u zahtjevu za dobijanje vize, ili "ista prava za sve", pošto u Australiju može ući samo osoba koja je potpuno vakcinisana.

List smatra da bi obrazloženje suda mogao postati bumerang za sud i vladu po pitanju raspoloženja građana.

To obrazloženje, dodaje dnevnik, bespotrebno od Ðokovića pravi nevakcinisanog mučenika i potvrđuje u stavu one koji su tokom pandemije inače izgubili povjerenje u državu i njegove predstavnike.

Opasnost je velika da građani, nakon presude, sada s pravom odbijaju argumente u korist vakcinacije, što će dovesti do razdora u društvu, piše Bild i dodaje da bi to bile neželjene posljedice "nečiste" presude.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije