Tenis

Nole igrač i humanitarac godine

Nole igrač i humanitarac godine
Nole igrač i humanitarac godine

Novak Đoković je preuzimanje prvog mjesta na ATP rang-listi proslavio pobjedom u prvom kolu završnog turnira sezone u Londonu nad Žo-Vilfridom Congom, a slavljenički dan je upotpunjen dobijanjem nagrada za igrača i humanitarca godine.

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) drugu sezonu zaredom proglasila je Đokovića za tenisera godine, ali i dodijelila mu nagradu "Artur Eš" za humanitarni rad. U saopštenju ATP-a navedeno je da je srpski teniser priznanje dobio zahvaljujući radu njegove fondacije "Novak Đoković", ulozi ambasadora UNICEF-a i brojnim drugim humanitarnim akcijama u kojima je učestvovao. Nole je 2006. i 2007. godine proglašavan za igrača koji je najviše napredovao na ATP turu.

U tradicionalnoj anketi u kojoj učestvuju ljubitelji tenisa širom svijeta, za najomiljenijeg igrača desetu godinu zaredom izabran je Švajcarac Rodžer Federer. Njemu je pripala i nagrada za fer-plej "Stefan Edberg", koju su mu dodijelile kolege, a braći Majku i Bobu Brajanu su osmi put pripala priznanja na najbolji i najomiljeniji dubl u sezoni.

Nole je u ponedjeljak naveče u prvom kolu A grupe pobijedio Francuza Congu 7:6 (4), 6:3.

"Conga je bio bolji u prvom setu, imao je dosta brejk prilika, ali dobro sam servirao kada je bilo potrebno, a pošto sam dobio prvi set, bilo je lakše u drugom. Rasteretio sam se psihološki. Ipak, nisam do kraja želeo da razmišljam o završetku meča. Znam da Conga lako može da se vrati u meč jakim i preciznim servisima i snažnim udarcima sa osnovne linije. Nepredvidiv je, pa sam se trudio da budem skoncentrisan sve vreme", rekao je Đoković za B92.

On je prošle nedjelje sve iznenadio porazom u drugom kolu mastersa u Parizu, tako da je pobjeda nad Congom bila veoma važna.

"Ovo je važna pobeda, psihološki pre svega, kao da sam probio led i mentalnu barijeru. Nadam se da ću nastaviti sa dobrom igrom i protiv Endija Mareja", izjavio je Đoković.

Srpski teniser će sutra (14.45) igrati meč drugog kola s Britancem Marejom. Biće to 17. duel prijetelja, a Nole je dosad slavio devet puta.

"Dobro se poznajemo, kada god možemo treniramo zajedno i siguran sam da ćemo odigrati dobar meč. Igrati s Endijem je uvijek veliki izazov i kada igram protiv njega moram da budem spreman za fizički zahtevan meč", istakao je Đoković.

U večernjem terminu (20.45) sastaće se Conga i Čeh Tomaš Berdih. Danas su prve mečeve B grupe igrali Rodžer Federer i srpski teniser Janko Tipsarević, a slavio je Švajcarac 6:3, 6:2.

Čestitke sa svih strana

Đoković je za preuzimanje prvog mjesta na ATP rang-listi dobio brojne čestike. Navijači sa svih strana svijeta, iz Bosne i Hercegovine, Abu Dabija, Kolumbije, Argentine, Italije, Brazila, Bugarske, Španije, Srbije, Švajcarske, Japana, Kine, Francuske, Amerike, Engleske... čestitali su šampionu porukama u šestominutnom videu koji su napravili za ovu priliku.

Dobitnici nagrada za 2012.

ATP world tour No. 1 - Singl: Novak Đoković

ATP world tour No. 1 - Dubl: Bob i Majk Brajan

"Stefan Edberg" za sportsko ponašanje i fer-plej: Rodžer Federer

Povratnik godine: Tomi Has

Novajlija godine: Martin Kližan

Igrač koji je najviše napredovao: Marinko Matošević

"Artur Eš" za humanitarni rad: Novak Đoković

Favorit navijača sajta ATP tura (singl): Rodžer Federer

Favoriti navijača sajta ATP tura (dubl): Bob i Majk Brajan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije