SP Qatar 2022.

Tenis

Novak se izjednačio sa Rodžerom, peti put "broj 1" na kraju godine

Novak se izjednačio sa Rodžerom, peti put "broj 1" na kraju godine
Foto: Tanjug/AP | Novak se izjednačio sa Rodžerom, peti put "broj 1" na kraju godine
N.N.

Novak Đoković će 2018. godinu i zvanično završiti kao najbolji teniser na planeti poslije neočekivane odluke Rafaela Nadala.

Nadal, donedavno prvi na svijetu, odlučio je da se poslije Pariza povuče i iz Londona u kojem je trebalo da igra na Završnom mastersu.

Đoković je odustajanjem Rafe iz Pariza i svojim dobrim igrama već ranije preuzeo poziciju broj jedan, ali je Španac imao kakve-takve šanse da se vrati na "tron", ali ne više.

Poslije oduzimanja bodova sa Završnog mastersa 2017. Đoković ima 8045 (ništa mu nije oduzeto), 565 više od Rafe i 2025 više od Rodžera, te je teoretski nemoguće da ne bude "broj 1" na kraju godine.

Novaku je ovo peti put u karijeri da godinu završava kao najbolji teniser planete i to je još činio 2011, 2012, 2014 i 2015. godine i sada se izjednačio sa Federerom i Džimijem Konorsom, kojima je ovaj uspjeh od ruke polazio isti broj puta. Jedini ispred njih je Pit Sampras sa šest.

Što se tiče Završnog mastersa, na njemu će sada Federer preuzeti ulogu drugog nosioca, tako da se on i Đoković ne mogu sastati u grupnoj fazi, tj. prije polufinala.

Na tom turniru su pored njih dvojice učešće obezbijedili i Zverev, Anderson, Čilć, Tim, a umjesto Nadala i Del Potra ušli su Nišikori i Izner. Borna Ćorić i Karen Hačanov, šampion u Bersiju, "vrebaju" svoju priliku sa strane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije