Tenis

Novi otkaz u Lejver kupu

Novi otkaz u Lejver kupu
Foto: Facebook/ Laver cup | Novi otkaz u Lejver kupu

Nastavlja se osipanje Lejver kupa. Posle Holgera Runea, u ponedjeljak, danas je otkaz poslao i Stefanos Cicipas. To znači da niko od prve petorice na svijetu neće igrati ovog vikenda u Vankuveru.

Tako nešto je u prethodnim izdanjima bilo nemoguće, uvijek su učestvovali bar dvojica iz velike trojke, ali sada će sastav biti znatno slabiji. Grka koji je trebalo da bude prvi reket svoje ekipe, zamijenio je Francuz Fis, sa 19 godina najmlađi teniser u prvih 50.

Prema posljednjim vijestima iz Kanade za Tim Evrope će igrati Andrej Rubljov, Kasper Rud, Hubert Hurkač, Alehandro Davidovič, Artur Fis i Gael Monfis.

S druge strane mreže će u Timu sveta biti Tejlor Fric, Frensis Tijafo, Tomi Pol, Feliks Ože-Alijasim, Ben Šelton i Fransisko Serundolo.

Od 2017, kada je debitovao Lejver kup, u čast jednog od najboljih tenisera svih vremena, nikada se nije dogodila oskudica najvećih asova kao ove godine.

Rodžer Federer, kao jedan od inicijatora i suvlasnika ovog takmičenja, uvijek je igrao dok se nije penzionisao – i to baš prošle godine na Lejver kupu u Londonu. I Rafael Nadal je nekoliko puta učestvovao, kao i Novak Đoković.

Pre 12 mjeseci su sva trojica bili na terenu, kao i Endi Mari, ali ove godine potpuna suprotnost. Niko od prvih pet na svijetu nije želio da igra. Za Đokovića se zna da ne želi da se iscrpljuje, a sigurno bi bilo tako kada bi sa Dejvis kupa u Malagi otišao na drugi kraj svijeta u Vankuver.

Vjerovatno isto važi i za Karlosa Alkarasa koji je trebalo da igra u Malagi, Rune i Cicipas su povrijeđeni, a jedino je možda malo neočekivan otkaz Danila Medvedeva. Sa obzirom da igra Andrej Rubljov, očigledno je da spisak poziva nema veze sa ratom u Ukrajini.

Čak ni činjenica da se takmičenje održava na zapadnoj obali Kanade, ne bi trebalo da bude velika prepreka, jer se ATP tur preselio u Kinu, a ona iz Vankuvera nije tako daleko.

Dogodine se ovaj turnir vraća u Evropu, domaćin će biti Berlin.

Inače takmičenje se igra u čast Roda Lejvera, poslednjeg koji je osvojio Gren slem, sva četiri najveća trofeja u istoj godini – još 1969.

 

(Sport klub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije