Tenis

Odličan dan za hrvatske tenisere na US Openu

Odličan dan za hrvatske tenisere na US Openu
Foto: Tanjug/AP | Odličan dan za hrvatske tenisere na US Openu

Marinu Čiliću, 22. nosiocu US Opena, trebala su četiri seta i gotovo tri sata za slamanje otpora 28-godišnjeg njemačkog tenisera Sedrik-Marsela Stebea, kojeg je nadigrao sa 4-6, 6-3, 7-5, 6-3 i probio se u 3. kolo u kojem ga čeka domaći predstavnik Džon Izner.

Pobjednik US Opena iz 2014. godine drugi put je u isto toliko mečeva bio bolji od njemačkog povratnika, trenutno 256. tenisera svijeta, kojeg je nadigrao i prije sedam godina u 1. kolu Vimbldona u četiri seta.

Čilić i Stebe su započeli dvoboj nešto prije 22 sata po lokalnom vremenu, a bolje ga je otvorio ljevoruki Nijemac koji je u prvom gemu oduzeo servis hrvatskom teniseru. Čilić je prvim 'brejkom' u meču izjednačio na 2-2, ali je u devetom gemu opet izgubio servis što je bilo odlučujuće za prvi set.

Čilić je na otvaranju drugog seta spasio jednu 'brejk-loptu' suparnika da bi u šestom slomio servis Stebea i stvorio odlučujuću prednost u toj dionici koja je sa 6-3 otišla na stranu hrvatskog igrača.

Ključni trenutak dvoboja dogodio se u trećem setu, u kojem je Stebe poveo sa 4-1 uz prednost jednog oduzetog servisa. U sedmom gemu je Čilić vratio zaostatak, a novim 'brejkom' za 6-5 stvorio ključnu prednost te gem poslije došao do vođstva od 2-1 u setovima.

Jedan 'brejk', u sedmom gemu četvrtog seta, bio je dovoljan 30-godišnjem hrvatskom teniseru za pobjedu i plasman u 3. kolo jedinog Gren Slem turnira na kojem je podigao pobjednički pehar. Nakon dva sata i 58 minuta borbe, 50 minuta iza ponoći po lokalnom vremenu, Čilić je došao do pobjede 4-6, 6-3, 7-5, 6-3.

Marin je završio meč s čak 11 dvostrukih grešaka i 52 neforsirane, 19 više od svog suparnika, ali je imao i dvostruko više direktno osvojenih poena (48-23). Iskoristio je 5 od 11 prilika za 'brejk', dok je Stebe realizovao tri od osam prilika, ali nije imao nijednu 'brejk' loptu od sredine trećeg seta.

Hrvatski ženski tenis dobio je i drugu predstavnicu u 3. kolu US Opena, nakon što je Osječanka Dona Vekić u 2. kolu nadigrala Estonku Kaiju Kanepi sa 7-5, 6-3 za 94 minuta igre i tako se pridružila Petri Martić među 32 preostale teniserke u borbi za posljednji Gren Slem naslov u ovoj sezoni.

Martićeva je prethodno sa 6-2, 6-4 bila bolja od rumunske kvalifikantkinje Ane Bogdan (WTA - 152.) za 95 minuta, što joj je bila četvrta pobjeda u isto toliko dvoboja s ovom suparnicom.

Martić će se u petak boriti za mjesto u osmini finala protiv Litvanke Anastasije Sevastove koja je sa 3-6, 6-1, 6-3 pobijedila Poljakinju Igu Sviatek, dok će Dona Vekić u subotu igrati meč 3. kola protiv Kazahstanke Julije Putinceve koja je sa 6-3, 7-6 (3) iznenadila 9. nositeljku Bjeloruskinju Arinu Zabalenku.

Za razliku od Martićeve koja je sve vrijeme vodila u dvoboju protiv Bogdan i kontolisala događaje na terenu, Dona Vekić se za svoju pobjedu morala dobro namučiti protiv bivše dvostruke četvrtfinalistkinje US Opena, 34-godišnje Estonke Kanepi.

Estonska teniserka je povela sa 3-1, imala priliku i za uvjerljivije vođstvo, ali je Vekićeva s dva uzastopna 'brejka' došla do preokreta. Kanepi je novim 'brejkom' izjednačila na 4-4, a u desetom gemu na servisu Vekić propustila set-loptu. U sljedećem gemu hrvatska teniserka je došla do odlučujućeg 'brejka' i potvrdila ga za osvajanje prvog seta.

Osječanka je u drugom setu prva došla do prednosti, kad je oduzela servis Kanepi za vođstvo 2-1. Ključni trenutak za ostatak meča dogodio se u šestom gemu, kada je Vekićeva spasila tri 'brejk-lopte' i povela sa 4-2. Kanepi novu priliku za preokret nije dobila, a novim 'brejkom' u devetom gemu Dona Vekić je stigla do pobjede kojom je izjednačila svoj najbolji rezultat na US Openu iz 2017. godine.

Doni se otvara prilika za najbolji rezultat u karijeri, jer je u 3. kolu čeka Kazahstanka Julija Putinceva (WTA - 39.), teniserka koju je pobijedila u sva tri dosadašnja meča.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije