Tenis

Ona je od Federera napravila pobjednika, bez nje ne bi mogao da živi

Ona je od Federera napravila pobjednika, bez nje ne bi mogao da živi
Foto: Tanjug/AP | Ona je od Federera napravila pobjednika, bez nje ne bi mogao da živi

Kada se izgovori ime Miroslave Vavrinec, danas većina ljubitelja tenisa pomisli na Rodžera Federera i zaboravlja da se žena koja danas puni 42. godine prije fatalnog susreta sa Rodžerom bavila tenisom.

Mirka je rođena u Bojnicama (danas Slovačka, tada Čehoslovačka), a kada je imala dvije godine sa porodicom je emigrirala u Švajcarsku. Njani roditelji trenutno posjeduju prodavnicu nakita u Šafhauzenu.

Kada je imala devet godina, otac je odveo da gledaju teniski turnir u Filderštatu. Ona je tada upoznala Martinu Navratilovu, koja je mislila da Vavrinec djeluje kao sportski tip i kako bi trebalo da počne da trenira tenis. Navratilova joj je kasnije poklonila prvi teniski reket i održala prvi trening.

Mirka je u karijeri osvojila svega tri ITF turnira (dva 1997. i jedan 1999). Godine 1999. je takođe napravila impresivan niz od šesnaest pobjeda i jednog poraza, ali sve na turnirima organizovanim od strane Međunarodne teniske federacije. U karijeri je dostigla nekoliko četvrtfinala na VTA turnirima, a najbolju poziciju na VTA listi, 76. mjesto, dostigla je 10. septembra 2001. godine.

Plasman u treće kolo Otvorenog prvenstva Amerike 2001. godine njen je najbolji rezultat na grand slem turnirima, a godinu dana prije toga predstavljala je Švajcarsku na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju. Vavrinec se od profesionalnog tenisa oprostila 2002. zbog neprestane povrede stopala, a u karijeri je takođe ostvarila pobjede nad visoko rangiranim teniserkama kao što su Barbara Šet i Žistin Enan.

Mirka Vavrinec nije prestala da igra tenis zbog Rodžera, već zbog povrede stopala, ali se dalje u životu nije bavila ničim konkretnim sem da ga prati, bude uz njega i odgaja djecu.

Sve bitne momente Rodžerove karijere ispratila je njegova draga. Bila je uz njega kada je osvajao Vimbldon, Rolan Garos... ali i usljed eliminacija, povreda, bolnih poraza... Švajcarski teniser je u njen život ušao dok je ona bila u emotivnoj, ali ne toliko srećnoj, vezi sa jednim bogatim Arapinom.

Čak su bili i vjereni, ali je onda u Sidneju na Olimpijskim igrama Mirka upoznala Rodžera, a devet godina kasnije držeći se za njegovu ruku stala pred matičara.

"Ne znam kako bih opisao trenutak kada smo se prvi put poljubili, kao i to kako sam se tada osjećao, ali probaću ovako: da je pjesma I am a woman in love od Vitni Hjuston otpjevana u muškom rodu, bila bi to moja biografija. Mirkin pogled i njene usne bili su nešto najljepše što sam ikada vidio. I sada, poslije toliko godina kad god začujem njen glas moje srce zatreperi kao krila lastavice koja polijeće na jug. Možda sada nekom zvučim malo patetično, ali ono što osjećam prema njoj ne mogu da izrazim riječima, jer nisam pjesnik, pa ne znam toliko lijepih stihova. Mirka je moja ljubav, moja svjetlost na kraju puta, moj izvor snage, moja podrška, moja ruža u rano proljeće i osoba zbog koje bih odletio na Mjesec, pokupio prašinu sa njega i posuo njome put kojim ona hoda", opisao je svoja osjećanja prema voljenoj Federer.

"Tokom 2004. godine ostao sam bez trenera pa je moja sadašnja supruga preuzela tu ulogu na sebe. Zagrijavala me je uoči deset mečeva od kojih sam na devet pobijedio. Tada je moj kolega Rodik u šali tražio da mu pozajmim Mirku da i njega zagrijava, kako bi i on postigao tako dobar rezultat. Bez sve šale, naučila me je mnogo u životu, osim što sam uz nju postao bolji teniser i čovjek, naučila me je i da se razumijem u modu. Dok nju nisam upoznao, imao sam nekoliko pari farmerki i patika, a potom sam postao pravi elegantni gospodin", sa osmijehom ističe Rodžer.

Poslije punih devet godina zabavljanja 11. aprila 2009. godine njih dvoje shvatili su da je došlo vrijeme da se vjenčaju, a pošto ni jedno ni drugo od toga nisu željeli da prave spektakl, zakleli su se na vječnu ljubav na maloj ceremoniji u Bazelu na kojoj su prisustvovali samo njihovi roditelji i najbliži prijatelji.

"Za mene je to bio jedan od najemotivnijih trenutaka u životu. Bio je sunčan dan, a nebo je imalo neku čudno plavu boju koju nikada ranije nisam vidio. Stupio sam u brak sa osobom koju volim najviše na svijetu i to me je činilo veoma ponosnim, a posebno mi je drago što je od tog dana više ne predstavljam kao djevojku, nego kao suprugu. To jesu sitnice, ali me one čine ponosnim. Mislio sam da ću biti mnogo opušteniji tokom samog vjenčanja koje ništa neće promijeniti između nas dvoje, ali smo ipak oboje zaplakali kada smo izgovarali sudbonosno da", otkriva Federer, koji je samo nekoliko dana pred svadbu saznao da će postati otac.

Iz ljubavi Mirke i Rodžera nastali su i blizanci, par ima pet djevojčica i dječačića. Desetogodišnje Mila Rouz i Šarlin Riva, kao i šetogodišnji sinovi Leo i Lenart. Dovoljno su porasli da Miroslava sada ima veliko društvo u svečanim ložama velikih, turnira.

Dok njih petoro i dalje u živa kada je tata na terenu, Federer ima plan za momenat kada okonča profesionalnu karijeru.

"Porodica mi često nedostaje pa će prvo što ću uraditi kada prestanem da se bavim sportom biti to da nekoliko mjeseci provedem zatvoren u svom domu. Postoje mnoga mjesta na svijetu koja želim da obiđem, a volio bih da odem i na skijanje, što zbog turnira stalno propuštam. Želim da provedem vrijeme s prijateljima, nemam ih mnogo i oni dosta pate jer se rijetko viđamo," kaže Federer.

(Kurir.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije