Tenis

Pliškova spasila četiri meč lopte pa izbacila Serenu

Pliškova spasila četiri meč lopte pa izbacila Serenu
Foto: Tanjug/AP | Pliškova spasila četiri meč lopte pa izbacila Serenu

Češka teniserka Karolina Pliškova spasila je četiri meč lopte protiv Serene Vilijams i plasirala se u polufinale Australijan opena.

Serena je u odlučujućem setu imala 5:1 i 40:15, Pliškova je bila na ivici ambisa, ali je uspjela da se na nevjerovatan način vrati i slavi rezultatom 6:4, 4:6, 7:5.

Duel na "Rod Lejver areni" opravdao je očekivanja, trajao je više od dva sata i priredio nam je nekoliko nevjerovatnih preokreta.

Vilijams nije krenula najbolje, ispustila je servis u trećem gemu prvog seta i sve do kraja nije uspjela da priprijeti protivnici, koja je došla do vođstva od 1-0, a kada je napravila brejk za 3:2 u drugom, Amerikanka se našla u popriličnom problemu.

Međutim, tada se dogodio važan trenutak u meču – Čehinja se stegla, osvajačica 23 Gren slem trofeja uzvratila ribrejkom sa "nulom" i počela da podiže nivo igre.

Jasno je bilo da je u završnicu seta ušla kao favoritkinja, izjednačila na 1-1, posle čega je furioznom igrom došla do 5:1 u trećem. Tada se činilo da je sve riješeno, ali se poslije povrede sve okrenulo – iskrenula je skočni zglob prilikom jedne promjene pravca, propustila meč loptu i dozvolila rivalki da se vrati.

"Počela je da igra bolje sredinom drugog seta, bila je agresivnija. Stala sam i kaznila me je. Bila sam previše pasivna u drugom setu, ali sada stojim kao pobjednik. Fizički sam bila na terenu, ali psihički već u svlačionici. Bila je previše dobra u tim trenucima i nisam mogla da joj pariram. Rekla sam sebi da probam da se borim samo sljedeći gem, ona je propustila nekoliko svojih šansi i ja sam pobijedila", rekla je 26-godišnjakinja kojoj je ovo prvo polufinale u Melburnu.

Pretrpjela je dva brejka, propustila ukupno četiri prilike da završi duel i kazna je bila surova. Serijom od šest gemova Karolina je kompletirala preokret za jednu od najvećih i najvažnijih pobjeda u karijeri.

Ona će se za finale prvog Gren slema u sezoni boriti sa Naomi Osakom koja je u dva seta eliminisala Elinu Svitolinu iz Ukrajine.

"Biću spremna za sutra, igrala sam nekoliko puta sa njom. Igrala je sjajno na US openu i veoma je opasno. Međutim, ne mislim da postoji neko opasniji od Serene, tako da ću malo uživati u ovoj pobjedi", rekla je Pliškova.

Na taj način je spriječila reprizu "njujorške drame", kada je Amerikanka u finalu US opena napravila haos nezadovoljna odlukama sudije Karlosa Ramosa koji je zbog niza prestupa oduzeo i gem, pa ga je optužila i za seksizam.

U drugom polufinalu sastaju se Petra Kvitova i Danijel Kolins.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije