Tenis

Poslije "situacije Kirjos" Novak predlaže izmjenu pravila u ATP kupu

Poslije "situacije Kirjos" Novak predlaže izmjenu pravila u ATP kupu
Foto: Tanjug/AP | Poslije "situacije Kirjos" Novak predlaže izmjenu pravila u ATP kupu

Novak Đoković je predložio promjenu pravila u ATP kupu poslije najave da bi Nik Kirjos mogao da se susretne sa Rafaelom Nadalom.

Takmičenje je do sada pobralo brojne pohvale, ali očigledo je da se nije mislilo na sve detalje.

Pravilo takmičenja kaže da se u svakom sudaru reprezentacija sastaju drugi sa drugim, a prvi sa prvim teniserom po snazi.

Ipak, Australija je kao domaćin mijenjala svoju postavu tokom turnira u grupnoj fazi, a mnogi kažu da su to učinili kako bi mogli da biraju ko bi mogao da igra u zavisnosti od protivnika.

Kirjos je propustio meč s Kanadom pod izgovorom da ima problema s leđima. U četvrtfinalu je lako pobijedio Kamerona Norija, 6:2, 6:2.

Australija je izborila plasman u polufinale pobjedom nad Velikom Britanijom od 2-1 i u subotu se sastaje sa boljim iz meča Španije i Belgije.

To znači da bi prvoplasirani iz australijskog tima mogao da igra protiv Rafaela Nadala, a vjeruje se da će domaćin tako iskombinovati da se sastanu Nik Kirjos i Rafael Nadal, u slučaju da Španija prođe među četiri.

Aleks de Minor je kao 18. na listi najbolje rangirani domaći teniser i on bi trebalo da igra s Nadalom, ali "kombinacije" oko postave bi mogle da dovedu do zaobilaženja pravila.

Novaka Đokovića su pitali šta misli o pravilima i on je rekao da bi ozbiljno moralo da se razmisli o ovakvim situacijama.

"Takve stvari morate gledati kada se određuju pravila. Ovo je prvi ATP kup tako da je i za nas igrače sve bila nepoznanica u smislu kako će sve funkcionisati. Ako ste igrač broj tri ili četiri, pitate se da li ćete dobiti šansu da igrate, jer prva dva tenisera imaju pravo da igraju ako to žele i spremni su, tako da to niko ne može da im oduzme", kaže Đoković.

Novak kaže da organizatori imaju vremena da do narednog izdanja turnira koriguju pravila.

"Svima su potrebni mečevi pre Australijan Opena, jer imate samo Adelejd i Ouklend posle toga. Ovo je timsko takmičenje, možda bi trebalo da razmotre pravila za sledeću godinu i pokušaju da izbalansiraju stvari kako bi više igrača moglo da igra", dodao je Novak.

Srbija je striktno slijedila pravila tako da su u singlu igrali Dušan Lajović i Novak Đoković.

"U našem slučaju, mi imamo još tri odlična igrača, recimo Filip Krajinović i Miomir Kecmanović igraju u Dohi. Sa njima bismo imali svakako više opcija, ali to im ne garantuje da će imati dovoljno mečeva. Zadovoljan kako smo do sada igrali".

"Početak je godine, prvi mečevi, igrate za državni tim, sve je drugačije. To daje dodatni takmičarski impuls i otuda mislim da će naredna izdanja ATP kupa biti na još većem nivou. Nadajmo se da će naći najbolju formu takmičenja", zaključio je Đoković.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije