Tenis

Sutra počinje "Lejdis open" u Banjaluci

Sutra počinje "Lejdis open" u Banjaluci
Foto: N.N. | Sutra počinje "Lejdis open" u Banjaluci

Despina Papamihail iz Grčke, 483. igračica sa WTA liste biće prvi nosilac ITF Fjučersa "Banjaluka Lejdis Open 2019" koji počinje sutra i trajaće do 9. juna.

Nagradni fond turnira koji se igra na terenima Teniskog kluba Banjaluka je 15.000 dolara a pobjednica će dobiti 10 WTA bodova.

Direktor turnira Saša Stvragović ističe da će ovogodišnji turnir biti izuzetno kvalitetan, ali da su se u tenisu na globalnom nivou dogodile promjene pa će ovo takmičenje okupiti manji broj igračica sa WTA rangom.

"Naš prvi nosilac je igračica iz Grčke, a osim nje imamo još osam teniserki koje imaju WTA rang dok su svjetske igračice sa liste Svjetske teniske federacije. Mi smo srećni i zadovoljni da i ove godine u Banjaluci imamo igračice iz cijelog svijeta. Novi sistem ITF-a je takav da okuplja najperspektivnije igračice koje ovde dobijaju ITF bodove, a oni će kasnije biti konvertovani za profesionalnu listu", rekao je Stovragović.

Supervizor turnira Vladimir Erg detaljnije je objasnio kakve su se promjene dogodile u svjetskom tenisu.

"Svi igrali i igračice su prošle godine obavešteni da će im svi bodovi koje su osvojili na turnirima vrednosti 15.000 i 25.000 dolara biti konvertovani u ITF bodove po određenoj formuli, pa se došlo u situaciju da svi imaju po dve liste. Trenutna praksa je pokazala da su kvalifikacije sa 32 igrača male da prime sve zainteresovane igrače pa će one biti proširene od avgusta. Takođe, čelni ljudi su shvatili da ovaj potez sa konvertovanjem bodova nije baš dobar, vratiće sve na staro ali podela će biti manja nego ranije pa će pobednik ovog turnira dobiti 10 bodova" kazao je Erg.

G.K

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije