Tenis

Svaki novi pokret dodatni je motiv

Svaki novi pokret dodatni je motiv
Foto: N.N. | Svaki novi pokret dodatni je motiv

Predivan je osjećaj kada na treningu vidite osmijehe na licu djece i roditelja, a činjenica da jedva čekaju svaki sljedeći trening je dokaz njihovog zadovoljstva i zainteresovanosti za trening, kazala je Aleksandra Vidović.

Ona je jedan od trenera u Školi sporta "Mini-tenis" u Banjaluci, koja je nastala 2016. godine, a projektom pod nazivom "Igre bez granica" okončali su 2017. u kojoj su mališani pokazali da veoma ozbiljno igraju svoju igru.

Iz treninga u trening, polaznici predškolskog uzrasta, sada već osnovci, nakon brojnih takmičenja, turnira i prvih diploma, u novu godinu ušli su s već izgrađenom disciplinom, te razvijenim odnosom prema tenisu kao sportu. 

Škola "Mini-tenis", pod rukovodstvom Duška Lepira, doktora nauka u oblasti fizičke kulture, docenta na katedri Metodika u sportu i fizičkom vaspitanju na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjaluci, podstakla je stotine banjalučke djece da kroz igru upoznaju sport i da sport zavole kao igru.

On je potvrdio da je završena druga godina realizacije projekta Teniskog saveza RS, te da u ovoj godini, nastavljaju treninge u hali u kampusu, rad sa sekcijama po banjalučkim osnovnim školama, a ono što je posebno važno za grad Banjaluku, nastavljaju se i treninzi za osobe s poteškoćama u razvoju. 

"Jedinstven program naše škole baziran je na najprirodnijem putu učenja i usvajanja osnova teniske igre, a odvija se kroz različite vježbe prilagođene dobi i individualnim antropološkim karakteristikama svakog djeteta. To je sistem koji predstavlja moderan pristup u edukaciji, dok tenis kao sport podstiče brojne vrline. Mnogi eksperti se slažu da tenis predstavlja jedan od najkompleksnijih sportova", rekao je Lepir. 

Prema njegovim riječima, u početnoj fazi, dok djeca ovladavaju osnovnim tehničkim vještinama, prisutan je razvoj svih motoričkih sposobnosti, prije svega kordinacije, kao najznačanijeg aspekta čovjekovog motoričkog djelovanja. 

"Kasnije, uz prelazak na takmičarski tenis, pored motoričkih sposobnosti, važno mjesto zauzimaju mentalne sposobnosti. U individualnom sportu kakav je tenis, gdje pomoć trenera nije opcija, a još manje mogućnost zamjene igrača, stvaraju se uslovi za unapređenje različitih psiholoških aspekata pojedinca, kao što je mentalna čvrstina, emocionalna inteligencija, savjesnost, istrajnost, borbenost, organizovanost", rekao je Lepir.

Treneri Aleksandra Vidović i Saša Trubajić, već su poznati djeci banjalučkih osnovnih škola, gdje su stotinama djece, entuzijastičnim radom u besplatnim sekcijama, predstavili ovaj bijeli sport kao spoj šarolikih aktivnosti. Radom po školama podstaknuto je interesovanje velikog broja djece, koja nisu ranije imala priliku susresti se s istim.

Vidovićeva je uključena u nekoliko različitih projekata, a ističe da je posebno raduju treninzi projekta pod nazivom "I ja volim sport". 

"Ovaj projekat odnosi se na rad s osobama s poteškoćama u razvoju. Svaki novi pokret i običan skok koji mogu da izvedu, za nas je velika stvar i dodatni motiv. Ponosna sam na sve rezultate koje smo postigli, jer je napredak vidljiv i kontinuiran", istakla je ona.

Realizatori ovog projekta podsjećaju, da je obaveza svakog roditelja da kreira radne navike kod svoje djece bez zanemarivanja nijedne od realnih sfera savremenog čovjeka.

"Nije moguće isključiti dijete iz svijeta elektronskih naprava, niti je to potrebno, ali isto tako ne smije da se desi da je dijete isključeno iz svijeta fizičke aktivnosti", kaže Lepir.

Trener Saša Trubajić napominje da u školi "Mini-tenis" rade sa grupom od 30 djece, te da se sistem sastoji od devet nivoa napretka. 

"Nivoi napretka su organizovani s ciljem da pomognu djeci da uče u fazama i razvijaju teniske i motoričke vještine tempom i načinom koji je prilagođen njihovom uzrastu. Novogodišnji turnir je održan 23. decembra, a na njemu su učestvovala djeca iz naše škole sporta kao i djeca iz ostalih klubova koja imaju do 10 godina. Ove godine planiramo opet organizovati sekcije u onim školama koje u dosadašnjem radu nisu obuhvaćene", rekao je on.

U godini pred nama pored svih dosadašnjih projekata i aktivnosti planiraju i organizovanje sekcija po vrtićima, kako bi se ostvarila optimalna mogućnost da se djeca s tenisom upoznaju već u najranijem uzrastu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije