Tenis

Tenis više nikad neće biti isti: Sprema se revolucija

Tenis više nikad neće biti isti: Sprema se revolucija
Foto: Tanjug/AP | Tenis više nikad neće biti isti: Arapski novac sprema revoluciju

Nekoliko medija među kojima su se sa najmjerodavnijim informacijama istakli "Tenis Čanel" i "Sports Ilustrejted" tvrde da bi u tenisu moglo da dođe do revolucionarnih promjena koje se tiču najvećih turnira.

Naime, sportski investitori iz Saudijske Arabije žele da ulože novac u bijeli sport, a to bi moglo da donese potpuno drugačiju organizaciju.

Investitori iz Saudijske Arabije ne kriju već neko vrijeme da žele da dovedu više elitnog tenisa u svoju zemlju i uveliko se spekuliše o tome da će se jedan masters igrati upravo kod njih.

Međutim, osim što će dobiti masters i što već imaju završni masters za mlade igrače, Arapi bi mogli da naprave i revoluciju svojim novcem.

Postoji mogućnost da sva četiri grend slema (Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon, Ju-Es opena) kao i devet mastersa odnosno turnira hiljadu serije budu izdvojeni od ATP tura.

Asocijaciji teniskih profesionalaca u tom slučaju ostali bi samo turniri 500 i 250 serije i završni masters u Torinu. Ostali, veći turniri bili bi oformljeni kao "Superliga turnira".

Iako je za ovakvu revoluciju potrebno mnogo vremena i novca (koji Arapi žele da ulože), promjene su veoma moguće i logične kada se uzme u obzir da su teniseri sve više nezadovoljni radom ATP-a.

Kritike idu od najbanalnijih pa do sve krupnijih. Visine premija, satnica mečeva, kalendar kao i promjena loptica koje su u prethodnom periodu zapravo najveći problem jer se teniseri žale da zbog teških loptica i njihovih čestih promjena imaju problema sa povredama o čemu je najčešće govorio Danil Medvedev.

Međutim, ukoliko do promjena dođe biće to mač sa dvije oštrice jer će u tom slučaju ponovo daleko više profitirati igrači koji su u prvih sto na ATP listi.

"Tenis Čanel“ piše i da bi ovakva vrsta najavljene revolucije mogla da bude i samo pritisak na ATP i VTA da prihvate novac koji se nudo iz Saudijske Arabije.

Ideja je da tih 14 turnira koji bi činili "Superligu" imaju veći uticaj nego što ima ATP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije