Tenis

Teniska legenda sa diplomom Harvarda

Teniska legenda sa diplomom Harvarda
Foto: Ilustracija | Teniska legenda sa diplomom Harvarda

Treći grend slem u sezoni se bliži, a malo ko zna da je prvo izdanje ovog prestižnog turnira osvojio Amerikanac Ričard Dadli Sirs.

Osim toga, Sirs uz Vilijema Lernda i Bila Tildena drži rekord po broju trofeja sa US opena  naravno, u vrijeme kada je tenis bio mnogo drugačiji nego danas.

U to vrijeme je postojalo pravilo da se prošlogodišnji šampion automatski plasira u finale, Sirs je od 1881. do 1887. bez poteškoća osvajao titule, pritom trijumfujući na prva tri turnira bez izgubljenog seta.

Ostaće upamćen po, za tadašnje uslove, nevjerovatnom nizu od 18 uzastopnih pobjeda koje je nadmašio mnogo poznatiji Bil Tilden.

Sirsova braća Filip i Ričard takođe su bili teniseri, ali za razliku od njih, Ričard je uporedo sa teniskom karijerom pohađao jedan od najpoznatijih fakulteta i stekao diplomu na Harvardu.

Sirs je uvršten u Tenisku kuću slavnih 1955, gdje mu se kasnije pridružila i rođaka Eleonora Sirs.

Ono što je posebo zanimljivo je da je Ričard Sirs sa 18 godina naučio da igra tenis, a već sa 20 je bio šampion US opena. Do kraja te decenije u vitrinama je imao sedam pehara u singlu i šest u dublu.

Procentualno najupješniji šampion US opena dominirao je turnirom od njegovog osnivanja, osvojivši ukupno 13 titula (singl i dubl). Prave konkurencije nije bilo, a on je na samom vrhuncu odlučio da je kraj. Dovoljno za nekoga kome tenis nije bio prvi izbor u životu. (B92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije