Tenis

Uzlet i strmoglav pad Dženifer Kaprijati

Uzlet i strmoglav pad Dženifer Kaprijati
Foto: Printscreen/x.com | Uzlet i strmoglav pad Dženifer Kaprijati

Bivša američka teniserka Dženifer Kaprijati već je sa 14 godina i 235 dana bila među Top 10 na svijetu, i još drži rekord kao najmlađa teniserka kojoj je to pošlo za rukom.

Sa samo 16 godina osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Barseloni, a u finalu je pobijedila slavnu Štefi Graf.

Fizički je bila nadmoćna, dominantna, ali su onda isplivali problemi. Nakon poraza na startu US Opena 1993, napravila je pauzu od čak 14 mjeseci, prenosi Nova.

 

Tek 1996. godine je počela da liči na onu teniserku koja je harala bijelim sportom. Počela je ponovo da pobjeđuje i najavila je povratak u vrh.

Međutim, nije zaobilazila probleme, 1997. i 1998. godine imala je više hapšenja nego pobjeda. Godinu je završila tek na 101. rang liste i svi su digli ruke od nje.

Ipak, Dženifer se vratila. I njen novi uspon ka vrhu krenuo je 1999. Ponovo je osvajala turnire i ušla među 20 najboljih na svijetu. Bila je dobra, ali niko nije mogao da pretpostavi da će u 2001. biti toliko dominantna.

Oktobra 15. 2001. godine postala je i prva teniserka na svijetu, u karijeri ukupno osvojila 14 trofeja

Onda su 2003. godine počele da je muče brojne povrede. Vid joj je ozbiljno oslabio pa je morala na operaciju, imala je problem i sa butnim mišićem.

Sljedeće godine su joj stradala leđa, imala je problema sa ramenom i ručnim zglobom.

Optužena je da posjeduje marihuanu, borila se sa problemima, a otac Stefano je navodno bio jedan od razloga da napusti tenis. Navodno je rekla ocu "da je ostavi na miru jer joj uništava život". Stefano je kako se navodi forsirao kćerku i pod tim pritiskom je otišla u zavisnost od opijata.

Prije više od 10 godina se predozirala i "za dlaku" izbjegla smrt, a kruna karijere su dva Australijan opena, 2001. i 2002. godine, uz Rolan Garos 2001. godine.

Nedavno je njena nekadašnja rivalka i sunarodnjakinja Lindzi Devenport rekla da je Stefano Kaprijati isti kao očevi Jelene Dokić i Meri Pirs koji su zlostavljali i maltretirali svoje kćerke.

Dženifer je reagovala navevši da ne može da dozvoli da se ime njenog pokojnog oca i dalje vuče po blatu.

"Moj otac je bio najvoljeniji, najljubazniji i najljepši otac kakvog kćerka može da ima. Svi su ga obožavali i voljeli. Bio je pun podrške i razumjevanja. Imao je srce od zlata i ne dozvoljam da se izjednačava sa očevima Jelen Dokič i Peri Pirs", bavela je Kaprijatijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije