Tenis

Vilander o Federeru: Faktor zastrašivanja blijedi

Vilander o Federeru: Faktor zastrašivanja blijedi
Foto: Tanjug/AP | Vilander o Federeru: Faktor zastrašivanja blijedi

Blistavi teniski dani nekada najboljeg na svijetu Rodžera Federera (39) su definitivno prošli.

Slavni Švajcarac, koji se dugo pripremao za ovogodišnji Vimbldon, preskakao turnire i tempirao formu za prestižni grend slem, doživio je težak poraz u četvrtfinalu od Poljaka Hurberta Hurkača, koji ga je počistio sa 3:0 (6;3, 7:6, 6:0). Posebno je bolna činjenica za njegove fanove da u trećem setu nije uspio da osvoji nijedan gem. Nekada je bio strah i trepet za sve ostale, ali to više nije, što je i logično ako se zna da će uskoro zagaziti u petu deceniju života.

"Faktor zastrašivanja blijedi kada je riječ o Federeru", kaže slavni Mats Vilander i dodaje da je na težak poraz mnogo uticalo to što Rodžer dugo nije u kontinuitetu igrao tenis. U posljednjih godinu i po dana odigrao je tek nekoliko mečeva na manjim turnirima. Vilander napominje da igrači imaju sve manje straha kada nasuprot sebe imaju slavnog Švajcarca, koji više nije samouvjeren kao što je nekada bio.

"Kada ne odigrate dovoljan broj mečeva, onda vam nedostaje samopouzdanja. Ako vas forhend ne služi, nije lako osloniti se na ostale udarce kada vam najjači ne radi kako treba", rekao je Vilander.

Legendarni Boris Beker kaže da je ovakav epilog sigurno uzdrmao Federera i dodao da se nada da će osmostruki osvajač turnira u "Ol Ingland klabu" nastupiti i naredne sezone.

"Dogodilo se nešto što od Federera nikada nismo očekivali na centralnom terenu. Za njega ovaj poraz definitivno nije sitnica, ne znam hoćemo li ovog velikog čovjeka opet vidjeti ovdje. On je perfekcionista, a neke greške mogu da budu fatalne", rekao je Beker i dodao:

"U redu bi bilo da se to dogodilo u nekoliko gemova, ali proteglo se kroz cijeli meč. Možemo samo da nagađamo šta mu se dogodilo, ali jasno je da vrijeme ne štedi ni muškarce ni žene. Da li želim li da se Rodžer vrati na Vimbldon? Da, nadam se. Ne želim da njegov posljednji set na Vimbldonu bude izgubljen 6:0."

Federer kaže da mu sada prije svega treba određeno vrijeme da razmisli o svemu.

"Stvarno ne znam. Moram da se regrupišem i dobro razmislim o svemu. Moj cilj je oduvijek bio da igram Vimbldon i pokušam da osvojim još jednu titulu. Ove godine sam uspio da dođem i zbog toga sam vrlo srećan. Prošle godine smo imali pandemiju korona virusa i Vimbldona nije bilo. Moram da odmorim nekoliko dana i odlučiću da li ću igrati na Olimpijskim igrama", rekao je Federer.

Mnoge zanima da li to znači da ne ide u penziju.

"Ne idem još u penziju. Kada ste u procesu u kom sam ja morate da idete polako, ne možete iz koraka da preskočite planinu. Vimbldon je bio prvi korak. Sada je sve gotovo i moram da sjednem, razmislim i odmorim se. Moram da vidim kako moje tijelo reaguje, u kakvom je stanju um i kako su mi koljena. Vidjeli smo da se mučim s vremena na vrijeme. Moram da donesem prave odluke. Cilj je da igram", rekao je Federer.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije