Tenis

Zamrzavanje ATP liste poremetilo planove Đokoviću

Zamrzavanje ATP liste poremetilo planove Đokoviću
Foto: Tanjug/AP | Zamrzavanje ATP liste poremetilo planove Đokoviću

Virus korona je zadao još jedan udarac bijelom sportu, tenis je stopiran do 7. juna, i to znači da će igrači propustiti cjelokupnu sezonu na šljaci.

Međutim, ono što je bitnije, svi bodovi koje su igrači akumulirali u proljećnom dijelu sezone prošle godine su - zamrznuti. U prevodu, teniseri neće gubiti ništa zbog propuštanja turnira, a stanja na ATP i VTA listama će ostati nepromenjena, sve dok loptica ponovo ne počne da odskače između bijelih linija.

I ne samo to, nedjelje na vrhu prestaju da se broje, pa je sasvim izvjesno da će Novak Đoković morati još da čeka kako bi svrgnuo Federera sa prvog mjesta na vječnoj listi.

Što se tiče Novaka, koji prinudni "odmor" provodi u Marbelji, za njega je predviđeno bilo da nastupa u Madridu, gdje brani titulu, kao i u Rimu. Novopečeno zamrzavanje, takođe znači da će put srpskog asa ka skidanju Rodžera Federera sa prvog mjesta vječne liste potrajati najkraće do sljedeće godine, a ne do oktobra tekuće, kako je bilo planirano u idealnom scenariju ove sezone.

Pošto je suspenzija Đokovića zaustavila na 281. nedjelji vladavine, jedino što bi mogao jeste da pretekne svog idola, Pita Samprasa (286), kao i da se dodatno približi Švajcarcu (310). Djeluje da je Federeru, ova pauza došla u najboljem trenutku, pošto je on svakako bio otpisan do Vimbldona zbog operacije desnog koljena, i u pogon će se vratiti kad i ostatak Tura.

Ovakav razvoj situacije, gdje igrači uopšte neće zaigrati na šljaci, svakako će odmoći i Rafaelu Nadalu, koji je poznat kao igrač koji najbolje partije pruža upravo na toj podlozi. Ove godine, Španac je u planu imao učešće na gotovo svim turnirima na zemlji, kao i šansu da dodatno začini borbu sa Novakom Đokovićem za čelnu poziciju na ATP listi. Kada su u pitanju titule sa najvećih turnira, situacija će barem prema dosadašnjim informacijama ostati nepromenjena, odnosno, grend slemovi će biti održani po planu, sa izuzetkom Otvorenog prvenstva Francuske.

Turniri koji su pogođeni novom odlukom iz najviše teniske organizacije su: Monte Karlo, Barselona, Madrid, Rim, na kojem bi nastupali i teniseri i teniserke, Minhen, Estoril, Ženeva i Lion u muškoj, kao i Strazbur i Rabat u ženskoj konkurenciji.

Lejver kup se ne pomjera

Otkazivanje Rolan Garosa, i premiještanje za septembar-oktobar, poremetilo je planove organizatora Lejver kupa, koji se svake godine u istom terminu (25-27. septembar) i poklapa se sa novim terminom Otvorenog prvenstva Francuske. Međutim, organizatori ovog takmičenja u Bostonu su rekli da su karte već rasprodate, kao i da ih je iznenadila odluka čelnika Rolan Garosa da takmičenje izmeste baš u tom terminu, ali i da neće otkazati svoj turnir.

ATP lista

1. N. ĐOKOVIĆ (Srbija) 10.220

2. R. Nadal (Španija) 9.850

3. D. Tim (Austrija) 7.045

4. R. Federer (Švajcarska) 6.630

5. D. Medvedev (Rusija) 5.890

Nedjelje na vrhu

1. Rodžer Federer 310

2. Pit Sampras 286

3. NOVAK ĐOKOVIĆ 281

4. Ivan Lendl 270

5. Džimi Konors 268

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije