Tenis

Zašto je Đoković uspješniji u Australiji nego u Americi?

Zašto je Đoković uspješniji u Australiji nego u Americi?
Foto: Tanjug/AP | Zašto je Đoković uspješniji u Australiji nego u Americi?

Početak kalendarske godine u teniskom svijetu znači samo jedno - sve oči su uprte u ono što će se dogoditi u Australiji.

Prvi Gren slem turnir u godini je posljednjih godina postao mjesto na kom Novak Đoković demonstrira svoju nadmoć nad protivnicima.

Srpski teniser je u Melburnu prvi put ostvario pobjedu kao 20-godišnjak, čime je prekinuo dominaciju Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Trenutno drugi reket svijeta je rekorder sa sedam osvojenih trofeja na Australijan openu, a u 2020. godinu je ušao sa namjerom da odbrani pehar osvojen prošle sezone.

U pohodu na sedmu titulu Đoković je redom pobjeđivao Mičela Krugera, Žo-Vilfreda Congu, Denisa Šapovalova, Danila Medvedeva, Keija Nišikorija, Luku Puja i Rafaela Nadala.

"Imao sam neverovatnih deset godina u Australiji. Sjajno je što sam ponovo tu", naveo je Đoković.

Svjetski mediji su proteklih dana poredili Đokovićev učinak na prvom i posljednjem Gren slem turniru u sezoni, US openu.

On je osvojio tri trofeja na Flešing medouzu, ali je izgubio pet finala i nikada zapravo nije postao ljubimac američke publike.


Kao i svake godine, kladionica Mozzart u svojoj ponudi ima mečeve Australijan Opena.


Prošle godine je morao da napusti takmičenje u četvrtoj rundi, pošto je povreda ramena bila jača od njega u duelu sa Stenom Vavrinkom.

Njegovoj lošoj reputaciji u SAD je doprinio i verbalni okršaj sa Endijem Rodikom, koji je često govorio o Đokovićevim povredama, da bi Srbin poslije pobjede nad njim tokom US opena naveo da su njegove riječi bile pogrešne.

"Endi je govorio da imam 16 povreda. Očigledno nemam?!", rekao je Đoković i naišao na salvu zvižduka američke publike.

Đoković sasvim sigurno nije dostigao najbolju formu na US openu, ali je jasno da je u Australiji on, u svakoj prilici, najveći favorit za osvajanje trofeja, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije