Zimski sportovi

Elvedina Muzaferija 25. u spustu: Prvi bodovi u Svjetskom kupu

Elvedina Muzaferija 25. u spustu: Prvi bodovi u Svjetskom kupu
Foto: Eledina Muzaferija Team | Elmedina Muzaferija 25. u spustu: Prvi bodovi u Svjetskom kupu

U teškim uglovima na stazi Kortina d’Ampeco, Elvedina Muzaferija, najbolja skijašica Bosne i Hercegovine upisala je prve bodove Svjetskog kupa u sezoni 2023/2024.

Najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica zauzela je 25. mjesto sa plus 2.25 stotinki zaostatka za prvoplasiranom Ragnhild Mowinckel iz Norveške i najboljim vremenom 1:33.50.

Pozicija koju je Muzaferija podijelila s Karen Clement (FRA), donijela joj je šest značajnih bodova i odlična su uvertira za Super-G trku koja će sutra biti održana, takođe u ovom skijaškom centru.

“Trka je krenula loše i sporo. Bilo je dosta povreda i padova, a nakon broja petnaest zaustavljena je zbog jakog vjetra. Nakon pola sata vjetar se prilično smirio i imali smo priliku da se takmičimo. Krenula sam sa startnim brojem 32 i gornji dio staze vozila sam dobro, ali u donjem dijelu imala sam dosta vjetra u prsa, što je rezultiralo gubljenjem vremena. Završila sam na 25. mjestu i sretna sam zbog prvih osvojenih bodova ove sezone. Ovaj rezultat olakšava mi nastavak u takmičenju. Znam da sam tu, znam da mogu i nadam se da ću zadržati ovaj momentum do kraja sezone. Sutra je Super - G utrka, nadam se da ću ponoviti dobre rezultate" kaže Muzaferija.    

Današnjoj pobjednici najbliže su bile Amerikanka Jacqueline Wiles i Sofia Goggia koja je pred domaćom publikom ostala u top tri. 

Slično dešavanjima od juče i druga Spust utrka Audi FIS Ski World Cupa u Cortina d’Amepeco donijela je niz problema organizatorima i skijašicama. Trajala je skoro tri sata, led u gornjem dijelu staze bio je prevelika prepreka za deset takmičarki koje su padom završile svoj nastup. Trka je bila zaustavljena i zbog jakog vjetra, da bi u konačnici, nakon povrede Ania Monica Caill takmičenje prekinuto. Trku nisu imale priliku startati još dvije učesnice, Sabrina Simader (KEN) i Ricarda Haaser (AUT).

Super-G trka u Kortini na program je sutra u 10.30 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije