Zimski sportovi

Novina u Svjetskom kupu izazvala pobunu skijaša

Novina u Svjetskom kupu izazvala pobunu skijaša
Foto: FIS-SKI.com | Novina u Svjetskom kupu izazvala pobunu skijaša

Više od 130 učesnika Svjetskog kupa u skijanju pobunilo se protiv kontroverzne odluke FIS-a da od ove sezone dodjeljuje bodove u novoj disciplini.

Upravni odbor FIS-a izmislio je timsku kombinaciju, takmičenje u kojem će se reprezentacije boriti s po jednim specijalistom za spust i jednim za slalom. Njihova vremena će se sabirati, a zatim će svaki od dva skijaša dobiti pola osvojenih bodova za redosljed u Svjetskom kupu.

Pismo kojim se protive takvoj podjeli bodova potpisali su poznata imena svjetskog skijanja Marko Odermat, Mikaela Šifrin, Henrik Kristofersen, Aleksander Omot Kilde kao i mnogi ostali najbolji skijaši svijeta.

Oni smatraju da je nepošteno na takav način osvajati bodove za individualni plasman u Svjetskom kupu.

Na primjer, Petra Vlhova, dvostruka šampionka u slalomu, ne može da nastupi u ekipnoj kombinaciji jer Slovačka nema predstavniku u spustu. Slične probleme imaju Grk Aleksandros Janis Ginis i Britanac Dejvid Rajding.

Vjerovali su da će se bodovi samo računati za redosljed nebitnog Kupa nacija.

"Skijanje je individualni sport i ne bi se smjelo dogoditi da bodovi iz ekipnog takmičenja mogu biti odlučujući za pobjedu u pojedinačnom redosljedu spusta ili slaloma", rekao je Švajcarac Danijel Jule.

Nova sezona počinje za mjesec dana, a konačnu odluka o bodovanju timske kombinacije FIS će donijeti u petak.(B92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije