Hrana i piće

Bijelu rižu je najbolje spremati uz ove namirnice

Bijelu rižu je najbolje spremati uz ove namirnice
Foto: Pixabay | Bijelu rižu je najbolje spremati uz ove namirnice

U poređenju sa smeđom rižom, bijela riža nudi manje hranljivih materija, uključujući minerale, vitamine i dijetalna vlakna.

Međutim, bijela riža se i dalje više konzumira od smeđe.

Bijela riža nudi manje kalorija, manje ugljenih hidrata, masti i dijetetskih vlakana i manje mineralnog fosfora, ali bogatiji je vitaminom B. Prilikom pripreme obroka razmislite o tome da ga servirate u kombinaciji sa hranom bogatom dijetalnim vlaknima i mineralima kako biste poboljšali nutritivni profil obroka.

Riža graškom i pasuljem

Grašak i pasulj su bogati dijetalnim vlaknima, antioksidantima i drugim jedinjenjima. Kada su grašak i pasulj upareni sa rižom formira se kompletan protein. Kompletan protein je onaj koji obezbjeđuje svih devet esencijalnih aminokiselina u dovoljnim količinama. Ovo je posebno važna kombinacija hrane za ljude koji slede vegetarijansku ili vegansku ishranu.

Riža sa povrćem i mesom

Prema smjernicama za najpravilniji obrok otprilike polovina vašeg tanjira treba da bude ispunjena povrćem i voćem bez skroba, četvrtina vašeg tanjira proteinima poput mesa, ribe ili živine, a četvrtina žitaricama poput bijelog pirinča. Ovo podstiče fleksibilnost i raznovrsnost hranljivih materija. Poslužite četvrtinu tanjira belog pirinča sa pola tanjira kuvanog špinata i četvrtinu tanjira ribe za brzu, uravnoteženu večeru, piše Healthline.

Riža i riba

Konzumiranje ribe najmanje dva puta nedjeljno povezano je sa zdravljem srca, nerava i jetre. Pored toga, riba je važan izvor proteina, antioksidanasa i antiinflamatornih hranljivih materija, uključujući omega-3 masne kiseline dobre za srce.

Riža i paprika

Pametan način da uživate u belom pirinču je u kombinaciji sa paprikama. Napravite paprike punjene pirinčem i dobićete kompletan obrok.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije